Klaus Iohannis a decis: Masca este obligatorie peste tot, acces doar în baza certificatului verde la aproape toate activităţile, noaptea vor putea circula doar vaccinaţii

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, după ședința cu premierul interimar Florin Cîțu și mai mulți oficiali din domeniul sănătății, că de luni vom avea noi restricții, iar elevii intră în vacanță.

Principalele anunțuri ale președintelui se referă la vaccinare, școli și restricții.

Şeful statului le transmite românilor că dacă vor să termine cu pandemia, să se vaccineze: „dacă vreţi să nu ajungeţi la spital şi să nu ajungeţi la terapie intensivă, vaccinaţi-vă, nu-i credeţi pe cei care vă mint. Singurul lucru care se întâmplă dacă vă vaccinaţi este că scăpaţi de boală şi scăpaţi de formele grave de boală, iar noi, ca şi societate, scăpăm de această pandemie”.

„Vreau să fiu foarte clar din capul locului: dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluţie este vaccinarea. Vaccinarea opreşte pandemia. Ştiu că sunt mulţi care încearcă să vă spună că nu este aşa. Haideţi să vedem ce se întâmplă în lume: în vestul Europei, unde lumea s-a vaccinat în masă, 70 – 80% s-au vaccinat, pandemia practic nu mai are impact. În partea noastră, unde o parte este reticentă din varii motive reticentă la vaccinare, suntem în plină pandemie, iar la noi în România s-a declanşat o adevărată catastrofă cu sute şi sute de decese în fiecare zi, cu zeci de mii de oameni care se infectează zilnic”, a declarat, după întâlnirea cu cei care au gestionat pandemia, preşedintele Klaus Iohannis.

În ce priveşte şcolile, Iohannis afirmă că sunt „puternic afectate şi prin elevii care sunt infectaţi, dar şi prin profesori, învăţători care se îmbolnăvesc”. Astfel, începând de luni, intră în vacanţă nu doar elevii din ciclul primar, ci şi cei de gimnaziu şi liceu, timp de două săptămâni.

Tot de luni, masca redevine obligatorie peste tot: atât în interior, cât şi în exterior, la târguri, în cinematograf şi pe stradă: „este obligatoriu să aveţi mască”.

„Până când se conving românii să se vaccineze, este nevoie de restricţii”

Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că Guvernul are în pregătire mai multe restricţii pentru persoanele nevaccinate, între care restricţii pe timp de noapte şi certificat verde în majoritatea activităţilor zilnice. Restricţiile se vor aplica de luni, a spus, miercuri seara, preşedintele Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că deşi este „regretabil”, trebuie să fie instituite restricţii, iar acestea vor intra în vigoare de luni.

„Guvernul va hotărî în cel mai scurt timp, cel târziu vineri, foarte concret ce restricţii intră în vigoare, asta după ce Comitetul Naţional şi experţi în materie vor stabili cu toate detaliile aceste norme şi le vor transpune şi în limbaj juridic”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a dat doar câteva exemple în ceea ce priveşte restricţiile.

„Va fi restricţionată circulaţia în noaptea, excepţie făcând ce vaccinaţi şi cei care, cu legitimaţie de serviciu au o treabă legitimă de rezolvat. În timpul zilei, la majoritatea activităţilor, accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinaţi, din păcate, vor avea o sumedenie de restricţii”, a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a spus că restricţiile se vor domoli pe măsură ce lumea înţelege să se vaccineze şi România va scăpa de pandemie.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *