De vineri vor fi recunoscute la ieșirea din țară doar certificatele digitale COVID pentru circulația în interiorul UE.

Acest document atestă că sunteţi vaccinat, că aveţi un test PCR negativ sau că aţi trecut prin boală.

Începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, sunt recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conțin un cod QR, transmite Guvernul României.

Documentele electronice pot fi eliberate foarte ușor accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/.
Aici vă introduceţi datele persoanale şi tipul de certicat: dacă sunteţi vaccinat, în recuperare după boală sau dacă aveţi test PCR negativ valabil, însă pentru o scurtă perioadă de timp. Odată generat, veţi primi un cod QR pe care îl puteţi printa sau salva în telefon pentru a-l prezenta la trecerile de frontieră şi nu numai”.

Tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat, mai transmite Guvernul.

Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 și sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu și pentru activitățile desfășurate în interiorul teritoriului national al României.

Până în acest moment, peste 1,5 milioane de români şi-au generat certificate care atestă vaccinul, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test PCR.

În Italia, certificatul verde este obligatoriu încă din 6 august pentru a intra în baruruile și restaurantele închise, la piscine, teatre ori cinematografe. Totodată, documentul este necesar și pentru a vizita obiectivele turistice. Cum este, de pildă, turnul din Pisa. Excepție fac copiii care au contraindicație la vaccinare.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, 81% dintre cazurile de COVID înregistrate săptămâna trecută și aproape 77% dintre decese au vizat persoane nevaccinate. Pentru a încuraja imunizarea, din luna septembrie statul român ar putea oferi tichete de masă în valoare de 100 de lei pentru persoanele cu schema de vaccinare completă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.