Mangerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Bucureşti, medicul Beatrice Mahler, a semnalat duminică seara, la Digi 24, că România este pe un val ascendent al numărului de infectări cu COVID, în ţările din jur numărul de cazuri creşte extrem de mult, iar ţări care au un procent de vaccinare mai mare decât România impun restricţii precum purtarea măştii şi limitarea adunărilor.

Dr. Beatrice Mahler și-a exprimat îngrijorarea în privința creșterii numărului de infectări şi în ţara noastră, de la o săptămâna la alta. ”Urmează cu certitudine foarte mare ca numărul de infectări să crească şi în România deoarece statistic vedem că lucrurile o iau în acea direcţie”, a explicat Beatrice Mahler.

Specialistul a precizat că din cazurile pe care le cunoaşte au fost pacienţi care au petrecut în aer liber, într-un mediu în care lumea trebuia să fie vaccinată sau cu test făcut.

“La Marius Nasta avem o situaţie foarte bună în acest moment, nu avem pacienţi internaţi. Pacienţii care au venit au avut nevoie de evaluări de zi. Am avut şi pacienţi vaccinaţi care au trecut prin boală, dar au avut simptomatologie extrem de uşoară, simptomatologie care s-a remis în două, trei zile şi atenţie cel puţin la cazurile pe care le cunosc eu au fost pacienţi care au petrecut în aer liber fără mască într-un mediu în care aparent toată lumea trebuia să fie vaccinată sau cu test făcut”, a mai afirmat Beatrice Mahler.

MEdicul consideră că valul patru al pandemiei va readuce inevitabil noi restricții și ar trebui ținut cont de faptul că teoria imunității de grup care a funcționat în pandemia de gripă spaniolă din 1918 nu pare să mai fie aplicabilă acum, pentru că tulpina Delta a coronaviruslui a căpătat capacitatea de a-și masca receptorii și de a „păcăli” anticorpii organismului nostru căpătați fie prin vaccinare, fie ca urmare a trecerii prin boală.

„Acea liniște pe care ne-am creat-o uitându-ne la pandemia de acum 100 de ani, în care imunitatea de masă, cea în care știam că 70 la sută din persoane – fie că trec prin boală, fie că sunt vaccinate – este liniștitoare, în acest moment nu cred că este o variantă care să ne aducă liniște, pentru că nu vorbim de un virus gripal, ci vorbim de un virus care are o structură care își modifică caracteristicile, care are în acest moment nu doar capacitatea de a infecta mai ușor alte persoane, dar are și capacitatea de a-și masca receptorii, de a face un joc în interiorul organismului nostru atunci când intră, astfel încât să nu fie recunoscut de anticorpii pe care organismul i-a format, indiferent dacă am trecut prin boală sau am fost vaccinați. Prin urmare, lucrurile sunt puțin mai serioase dacă vorbim din punct de vedere al perspectivei medicale și al provocărilor pe care le aduce acest virus în acest moment pentru om”, a explicat dr. Beatrice Mahler, la Digi 24.

„În acest moment, România încă are o incidență scăzută a cazurilor, raportat la ce se întâmplă în țările învecinate, însă ar fi foarte bine ca toți cei care știu că ajung în locuri aglomerate ar lua ca măsură de precauție existența unei doze de anticorpi care să-i protejeze de o eventuală infectare, pentru că astfel de situații, chiar dacă vorbim de mediul exterior, de locuri care în acest moment nu prevăd masca, în condițiile în care varianta delta există la una dintre persoanele aflate în zona respectivă, ea poate să fie luată extrem de ușor, pentru că are un risc crescut de contagiune”, a arătat Beatrice Mahler.

Managerul Institutului „Marius Nasta” crede că populației ar trebui să i se explice în continuare că vaccinul anti-COVID oferă acea doză de anticorpi care protejează nu neapărat împotriva bolii, ci împotriva unor forme severe de boală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.