Cazurile rare de inflamaţii cardiace la adolescenţi şi adulţi tineri au legătură cu vaccinurile pentru Covid-19 ale Pfizer/BioNTech şi Moderna, a afirmat miercuri o comisie de medici care acordă consultanţă Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite.

Grupul tehnic de lucru pentru siguranţa vaccinurilor (VaST) a afirmat în raport că riscul de miocardită sau pericardică în urma vaccinării cu vaccinurile bazate la ARNm la adolescenţi şi adulţi tineri este notabil mai ridicat după a doua doză şi la bărbaţi, potrivit Reuters.

Autoritățile de reglementare a sănătății din mai multe țări au cercetat dacă vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna care utilizează o nouă tehnologie ARNm prezintă un risc și, dacă da, cât de grave. CDC a spus că pacienții cu inflamație cardiacă după vaccinare se recuperează în general din simptome și se descurcă bine.

Departamentul SUA pentru Sănătate și Servicii Umane, alături de grupuri medicale din SUA și oficiali din domeniul sănătății publice, a publicat o declarație care subliniază că vaccinurile sunt sigure și eficiente și că efectul secundar al inimii este „extrem de rar”.

„Încurajăm cu tărie pe toți cei cu vârsta de 12 ani și peste, care sunt eligibili să primească vaccinul în conformitate cu autorizația de utilizare de urgență, să se vaccineze”, a spus acesta.

Medicii și spitalele au fost avertizate de CDC să urmărească simptomele miocarditei sau pericarditei, iar avertizarea FDA va crește gradul de conștientizare.

Îngrijorările cu privire la varianta de coronavirus Delta care se transmite mai puternic în Statele Unite și impactul acesteia asupra persoanelor mai tinere s-au adăugat la urgența de a crește vaccinările, chiar dacă efortul de inoculare de aici a încetinit considerabil.

Numărul americanilor care primesc prima lor doză de vaccin COVID-19 a scăzut cu aproximativ 85% de când a atins vârful la jumătatea lunii aprilie și probabil că nu va îndeplini obiectivul președintelui Joe Biden de a administra cel putin o doza la 70% dintre adulți până pe 4 iulie .

“Pe baza datelor disponibile, o declarație de avertizare în fișele tehnice atât pentru furnizorii de servicii medicale, cât și pentru beneficiarii și îngrijitorii de vaccin ar fi justificată”, a declarat oficialul FDA Doran Fink la reuniunea comitetului consultativ.

Cazurile de inflamație a inimii par a fi semnificativ mai mari în săptămâna de după a doua doză de vaccin și la bărbați. CDC a identificat 309 spitalizări din cauza inflamației inimii la persoanele cu vârsta sub 30 de ani, dintre care 295 au fost externate.

Dr. Tom Shimabukuro, director adjunct al Biroului de siguranță pentru imunizare al CDC, a declarat într-o prezentare că datele de la unul dintre sistemele de monitorizare a siguranței agenției – Vaccine Safety Datalink (VSD) – sugerează o rată de 12,6 cazuri la un milion de persoane vaccinate în cele trei săptămâni după a doua doză la copiii de la 12 la 39 de ani.

„Observăm acest lucru la grupele de vârstă mai tinere, în special la persoanele din adolescență și la începutul anilor 20 și observăm mai mult la bărbați, comparativ cu femeile”, a spus Shimabukuro. „Acest efect dispare la grupele mai în vârstă – indivizi de peste 50 de ani”.

CDC investighează cazuri de inflamație cardiacă în principal la bărbați tineri de câteva luni. Ministerul israelian al sănătății, la începutul acestei luni, a declarat că a văzut o posibilă legătură între astfel de cazuri și vaccinul COVID-19 Pfizer.

CDC a declarat că încă evaluează riscul cauzat de această afecțiune și nu confirmă în mod specific o relație de cauzalitate între vaccinuri și problema inimii.

Cu toate acestea, a spus că un număr mult mai mare decât cel așteptat de tineri cu vârste cuprinse între 12 și 24 de ani au suferit inflamații cardiace după a doua doză de vaccin.

Conform datelor US Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS), au fost observate 347 de cazuri de inflamație a inimii în săptămâna după cea de-a doua doză de vaccin la bărbații cu vârsta cuprinsă între 12 și 24. Asta se compară cu așteptările de 12 sau mai puține cazuri pentru bărbații din acest interval de vârstă bazat pe ratele de incidență ale populației SUA, a spus CDC.

Pfizer, al cărui vaccin a fost autorizat pentru utilizare la americanii de până la 12 ani, a spus anterior că nu a observat o rată mai mare de inflamație a inimii decât s-ar fi așteptat în mod normal în populația generală.

Moderna a spus că este conștientă de rapoartele cazurilor de inflamație cardiacă după administrarea vaccinurilor ARNm. Acesta a declarat că lucrează cu autoritățile de sănătate publică și de reglementare pentru a evalua problema.

Peste 138 de milioane de americani au fost până acum complet vaccinați cu unul dintre cele două vaccinuri ARNm, potrivit datelor CDC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.