Știți zicala cu lupul care-și schimbă părul? Se aplică perfect și în cazul câinilor, mai ales toamna și primăvara. Deținătorii de animale știu deja acest lucru și încearcă permanent să găsescă soluții pentru a reduce acest discomfort, mai ales dacă locuiesc într-un apartament. Ce poate provoca o cădere abundentă a părului animalelor și ce suplimente pot fi indicate, explică dr Raluca Zvorășteanu, medic veterinar și președinte al Societății Române de Stomatologie Veterinară.

„În astfel de cazuri, în primul rând, trebuie eliminate din alimentația animalelor toate ingredientele cu potential alergogen, precum: porumb, grâu, proteine din soia, lactate, coloranți artificiali, arome sau conservanți. Mai mult decât atât, trebuie verificată eticheta hranei, pentru că există posibilitatea ca organismul să creeze o sensibilitate la anumite componente ale hranei, cum sunt cele despre care tocmai am spus”, explică Dr. Zvorășteanu.

– Carențele de proteine și de aminoacizi, o altă posibilă cauză
Proteinele au pentru păr un rol structural, părul fiind constituit în proporție de 95% din proteine, keratina fiind, spre exemplu, o proteină fibroasă, elicoidală.

„Carența proteică duce la pierderea excesivă a părului câinelui, deoarece în astfel de cazuri, aparatul tegumentar al animalului nu va avea suficiente resurse pentru a putea susține ciclul vital al firului de păr. Un rol foarte important pentru sănătatea părului îl au însă și cisteina și tirozina, aminoacizi esențiali pe care câinele nu și-i poate lua decât din alimentație. Ultimul din acești aminoacizi stă la baza unui compus numit melanină, ce pigmentează părul câinelui și protejează ADN-ul celulelor împotriva efectelor negative ale razelor UV”, a declarat dr. Raluca Zvorășteanu.

Potrivit specialistului în medicină veterinară, carențele de acizi grași precum Omega 6, Omega 3 și acidul linoleic, precum și lipsa zincului și cuprului – două minerale foarte importante pentru sănătatea pielii – sau a vitaminelor din gamele A, E, și complexul de B-uri pot cauza, de asemenea, pierderea strălucirii și elasticității părului.

„O hrană cu un conținut redus de ingrediente, fără conservanți și coloranți poate fi o modalitate foarte bună de a asigura animalelor de companie aportul de vitamine, minerale și proteine de care au nevoie. Mai mult decât atât, câinilor obișnuiți cu mâncarea preparată în casă trebuie să li se ofere cel mult carne de vită fiartă, cu orez și morcov, fără condimente și alte adaosuri.

Câinii nu trebuie nici măcar să guste, spre exemplu, avocado, alcool, struguri și stafide, ceapă și usturoi, piersici și prune, ciocolată, lapte și produse lactate, ouă crude, cafea sau oase de pasăre”, subliniază medicul, adăugând că în această perioadă este indicată, mai mult ca oricând, perierea zilnică a animalelor de companie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.