În contextul informațiilor inexacte vehiculate în spațiul public cu privire la măsurile de sprijin destinate familiilor afectate de COVID-19, ai căror copii pot fi monitorizați, supravegheați sau îngrijiți de către DGASPC în situații excepționale, ANDPDCA face următoarele precizări:

Proiectul de Lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, cuprinde o prevedere în sprijinul familiilor, care din cauza stării de sănătate generate de infectarea cu virusul COVID-19, se află în situația excepțională de a nu mai putea oferi îngrijire copiilor sau persoanelor dependente, pe o perioadă temporară.
Conform acestei prevederi, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) pot oferi ocrotire temporară copiilor și adulților dependenți, după cum urmează:

CE ÎNSEAMNĂ OCROTIRE TEMPORARĂ
Ocrotirea temporară înseamnă servicii de îngrijire și supraveghere temporară oferite de către serviciile publice de asistență socială.
CINE POATE SOLICITA OCROTIREA TEMPORARĂ
Măsura ocrotirii temporare la nivelul DGASPC poate fi solicitată de părinte, reprezentantul legal sau personalul medical și DSP, cu acordul părintelui, în situația în care părintele nu a identificat nicio alternativă în familie sau cercul de cunoștințe.
ALTERNATIVĂ LA MĂSURA OCROTIRII TEMPORARE
Ocrotirea temporară nu pot fi dispusă dacă părintele sau reprezentantul legal desemnează un alt membru al familiei sau o persoană de referință (prieten, cunoștință, vecin etc) pentru supravegherea și îngrijirea copilului sau adultului dependent.
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU DREPTURILE PĂRINTEȘTI
Măsura ocrotirii temporare nu suspendă exercițiul drepturilor părintești sau a drepturilor ocrotitorilor legali.
UNDE VOR FI ÎNGRIJIȚI ȘI SUPRAVEGHEAȚI COPIII SAU ADULȚII DEPENDENȚI
Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) vor oferi, în aceste situații excepționale, servicii de îngrijire și supraveghere în spații corespunzătoare (apartamente/case de tip familial) și personal specializat, în funcție de vârsta și de starea de sănătate a persoanelor ocrotite, pe întreaga durată în care acestea rămân fără supraveghere și îngrijire

Această măsură de ocrotire temporară a funcționat și pe parcursul stării de urgență, prin colaborarea cu DGASPC-urile din țară, la recomandarea ANDPDCA. DGASPC-urile au pus la dispoziție 611 locuri pentru astfel de situații excepționale și au fost înregistrate 4 astfel de cazuri: 2 în Județul Teleorman, 1 în Județul Suceava și 1 în Județul Buzău.
În acest moment, toți copii se află în familie, după ce acestea au depășit cu bine perioada spitalizării.

”Această măsură de ocrotire instituită prin lege pentru a putea avea siguranța acoperirii acestor nevoi excepționale atât la copii, cât și la adulții aflați în situație de dependență față de familie este gândită tocmai pentru a veni în sprijinul familiilor, care se pot afla în aceste circumstanțe grele. Decizia părintelui/reprezentantului legal este suverană și nimeni nu poate institui această măsură fără acordul acestuia. Ocrotirea temporară nu este altceva decât expresia preocupării noastre pentru fiecare copil, fiecare adult sau familie, chiar dacă aceste situații s-au dovedit a fi extrem de rare”, declară Mădălina TURZA, președinte ANDPDCA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.