Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a atras atenţia luni că aproximativ 51.000 de copii cu vârste de sub cinci ani ar putea muri în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord în acest an dacă perturbarea serviciilor esenţiale de sănătate se prelungeşte, pandemia de COVID-19 împiedicând în special vaccinurile de rutină, relatează AFP.

“Sistemele de sănătate sunt supuse unor presiuni fără precedent din cauza pandemiei de COVID-19, şi chiar dacă nu există multe cazuri de noul coronavirus în rândul copiilor din regiune, este clar că virusul le afectează direct sănătatea”, subliniază Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un comunicat comun, scrie Agerpres.ro.

Dacă perturbarea serviciilor de sănătate şi de hrană de bază continuă, “peste 51.000 de copii de sub cinci ani ar putea muri în regiune până la sfârşitul lui 2020”, atrage atenţia declaraţia.

Această “proiecţie sumbră” este determinată în special de faptul că “numeroşi agenţi de sănătate din prima linie şi-au deturnat eforturile pentru a răspunde epidemiei” de COVID-19.

De asemenea, “restricţiile de deplasare şi obstacolele economice împiedică şi mai mult accesul populaţiei la îngrijirile de sănătate”, se mai arată în comunicat.

UNICEF şi OMS fac apel la o “reluare completă şi în deplină securitate a campaniilor de vaccinare şi a serviciilor de nutriţie, cu măsuri de prevenire stricte în faţa virusului”.

Pandemia a făcut peste 431.193 de morţi şi a infectat peste 7,8 milioane de persoane în lume de la apariţia sa în decembrie în China, conform unui bilanţ stabilit de AFP pe baza datelor din surse oficiale de până duminică seară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.