Centrul Internațional de Cercetare Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) a demarat experimentele pentru studiul interacțiunii pulsurilor laser de mare putere cu materia. La eveniment a participat și Dragoș Mihael Ciuparu, Secretar de stat în cadrul Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui comunicat de presă.

Primul experiment desfășurat este rezultatul planificărilor și cercetărilor realizate de către echipa Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) în ultimii patru ani împreună cu echipa profesorului Gérard Mourou (laureat al premiului Nobel pentru fizică în anul 2018) de la École Polytechnique – International Center for Zetta-Exawatt Science and Technology (IZEST) din Franța.

Obiectivul experimentului îl reprezintă studierea efectelor optice neliniare în materiale solide cu scopul de a scurta durata pulsurilor laser pentru cercetări de fizică nucleară și aplicații conexe. În acest sens, a fost folosit un braț al celui mai puternic sistem laser din lume. Experimentul a demonstrat performanța atinsă de echipa de operare a ELI-NP și a furnizorului sistemului laser de mare putere, Thales, de a livra pulsuri laser la cerere pentru utilizatorii centrului de cercetare de la Măgurele.

Reprezentând cea mai avansată infrastructură în domeniul laserelor de mare putere și a fasciculelor gamma, cu parametri unici, ELI-NP este un proiect implementat de către Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei/INCDFIN – HH, institut aflat în coordonarea Ministerului Educației și Cercetării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.