Preşedintele Comisiei de contestaţii de la Evaluarea Naţională de anul viitor va numi o a treia comisie care să corecteze lucrările în cazul în care vor exista diferenţe de notare mai mari de un punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţie, prevede metodologia de organizare şi desfăşurare a acestui examen publicată în Monitorul Oficial.

“Ministerul Educaţiei Naţionale a aprobat calendarul, respectiv metodologia de organizare şi desfăşurare a Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a (EN VIII) în anul şcolar 2019-2020. (…) Principalul element de noutate îl reprezintă intervenţia asupra modalităţii de soluţionare a contestaţiilor cu scopul de a optimiza procesul de evaluare. Mai exact, în cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluarea iniţială. În situaţia în care se constată o diferenţă de notare mai mare de un punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii numeşte o a treia comisie formată din alţi doi profesori cu experienţă, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii”, precizează MEN intr-un un comunicat de presă.

Anterior intrării în vigoare a noii metodologii era luată în considerare o diferenţă de 1,5 puncte.

De asemenea, menţionează MEN, este inclusă în mod explicit în metodologie precizarea că Regulamentul (UE) 2016/679 – Regulamentul general privind protecţia datelor (GDPR) se aplică “în mod corespunzător”.

Înscrierea la Evaluarea Naţională se va face între 2 şi 5 iunie. Elevii claselor a VIII-a vor finaliza cursurile anului şcolar 2019 – 2020 pe 5 iunie.

Proba la Limba şi literatură română din cadrul Evaluării Naţionale în anul şcolar 2019 – 2020 va fi susţinută pe 15 iunie. Pe 17 iunie este programată proba scrisă la Matematică, iar pe 18 iunie – proba la Limba şi literatura maternă pentru elevii din partea minorităţilor naţionale.

Afişarea rezultatelor la Evaluarea Naţională, înainte de contestaţii, se va face pe 22 iunie şi tot în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile.

Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi făcute publice pe 27 iunie.

Media generală obţinută de candidaţii care susţin Evaluarea Naţională intră în alcătuirea mediei de admitere în învăţământul liceal de stat, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu. Metodologia şi calendarul admiterii se aprobă prin ordin separat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.