Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale (ASSMB) a publicat lista laboratoarelor în care femeile diagnosticate cu cancer mamar în stadiu incipient pot face teste genetice care oferă informaţii suplimentare despre probabilitatea de reapariţie a cancerului de sân în următorii 10 ani de la momentul diagnosticului şi despre probabilitatea de răspuns la chimioterapie.

Testele sunt făcute în cadrul proiectului derulat de Primăria Capitalei, care oferă fiecărei femei vouchere de 17.000 de lei. trei sute de pacienţi vor primi acest ajutor până la finele anului.
Pe lista publicată de ASSMB se află 15 laboratoare din Bucureşti. Poti vedea lista AICI

Programul „Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente” va fi derulat de ASSMB până în decembrie 2019, urmând să beneficieze de voucherele pentru teste 1.000 de pacienţi (300 anul acesta şi 700 anul viitor) diagnosticaţi cu cancer de sân care au indicaţie medicală eliberată de un medic specialist oncolog privind realizarea testelor genetice.

Bugetul proiectului este de 17 milioane de lei, un voucher având valoarea de 17.000 de lei. Beneficiarii de vouchere sunt pacientele cu cancer de sân în stadii incipiente din Bucureşti.

Potrivit ASSMB, testele moleculare analizează biologia individuală a cancerului de sân, examinând activitatea genelor din tesutul recoltat în timpul operaţiei. Rezultatul analizei este introdus într-o formulă care furnizează un Scor de Recurenţă. Acest test este recomandat pacienţilor recent diagnosticaţi cu cancer mamar, care au Estrogen şi Progesteron pozitiv, în faza incipientă.

Astfel, testele oferă pacienţilor şi medicilor informaţii suplimentare despre probabilitatea de reapariţie a cancerului de sân în următorii 10 ani de la momentul diagnosticului şi despre probabilitatea de răspuns la chimioterapie. Regulamentul de participare şi modalitatea de înscriere în proiect sunt detaliate pe site-ul ASSMB, la secţiunea „Proiecte în desfăşurare”.

Hotărârea adoptată în luna iunie de Consiliul General invocă statistici care arată că în urma testărilor genetice se pot câştiga 2,2 ani în speranţa de viaţă a pacientei dacă se realizează analiza opţiunilor de tratament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.