Din octombrie se redeschide Atelierul de la Muzeul Național al Țăranului Român pentru grădinițe, școli, licee, dar și pentru copiii aduși de bone, bunici și/sau părinți. Cu ce se vor ocupa? La lista de anul trecut se adauga și ateliere noi. Pornind de la „materia” atât de bogată a muzeului și venind până în actualitatea cunoscută copiilor, se deschid ferestre și uși observației, imaginației, jocului.

Ateliere pentru grupuri organizate

Dacă doriți să vă jucați, să desenați, coaseți, povestiți, împâsliți și tot așa, alegeți un atelier care se potrivește grupului dumneavoastră și scrieți degrabă pe adresa atelieruldecreativitate@gmail.com. Nu uitați să precizați și data la care doriți să se desfășoare atelierul, numărul de participanți, vârsta lor și datele dumneavoastră de contact. Programările se fac cu cel puțin o săptămână înainte.

Atelierele Jocuri mețeriste, Povești cu urechi și Atelierul de împâslit se pot desfășura și în școli.

Clubul Țăranului va fi gazdă prietenoasă pentru următoarele două luni.

Intervalul de desfășurare: 10.00-11.30.

Prețul biletului: 15 lei/participant.

Beneficiarii asociațiilor, fundațiilor, școlilor speciale au gratuitate.

Pentru informații suplimentare puteți suna la telefon 021 317 96 59.

 

Ce ateliere puteți alege?

Ateliere de colaj, desen, cusături cu Ruxandra Grigorescu

Desen

Literatura țărănească (povești, ghicitori, legende, versuri), câte ceva despre calendarul creștin, obiceiuri, sărbători și iarăși câte ceva despre lumea satului (case, gospodărie și gospodărire, bucătărie, îmbrăcăminte și mobilier).

Aflați, discutați, inventați, desenați și scrieți, ilustrați.

Colaj

Cu foarfeci, lipici, cu material textil și nu numai, faceți „imagini” plecând de la o temă (sacoșa de piață, sacul lui Moș Crăciun, Punguța cu doi bani, animale combinate etc.)

Cusături

Perna, cămașa, traista etc., cusute cu ațe colorate, cu mărgele și paiete, imprimate (cu carioci textile) sau brodate, învățând, întâi, să băgăm ața-n ac, să facem sau nu, nod la ață, să coasem un nasture… și lista rămâne deschisă, așteptăm-acceptăm și sugestiile copiilor, educatorilor, învățătorilor etc.

Pentru copii de la 5 ani.

Atelier de confecționat bucurii din lână împâslită cu Ioana Tănase

Stăm pitiți în atelier și întâmpinăm toamna veselă cu lână colorată, ace speciale, multă voioșie și nițel de măiestrie. Copiii vor realiza mici obiecte și accesorii de lână pe care le vor putea lua acasă, pentru a se bucura de ele sau pentru a fi dăruite.

De luat aminte: acest atelier presupune mânuirea unui ac special, așa că necesită atenție din partea copiilor.

Pentru copii de peste 8 ani și adulți. Maximum 20 de participanți.

Atelierul Poveşti cu urechi cu Călin Torsan

Nu sunt scorneli despre măgari sau iepuri, cum au crezut mulți. Ci întâmplări despre muzică și despre instrumentele care o nasc. Istorioare despre zei și muritori, unde se amestecă de toate: când animalele, când vrăjitoarele. Vă zic, pe îndelete, cum se vede lumea prin gaura de fluier. Și vă cânt. Doar să veniți. Veniți?

Pentru cel mult 20 de persoane de la 10 la 18 ani.

Jocuri mețeriste cu Valentina Bâcu

La 3, obiectul mare te ajută să înaintezi până la 5, la numărul 11, copacul cu cruci te ajută să-ți faci punți cu alte lumi și înaintezi până la 15. Dacă ajungi la numărul 20, Sfântul Ilie te pedepsește fiindcă ai lucrat cu fânul în zi de sărbătoare și stai o tură. O preoteasă cu o ie albastră cu mâneci lungi te ajută, dar lupii care mănâncă luna te împiedică să înaintezi până dimineața. Ai grijă la numărul 34, comuniștii te scot din joc. Dar nu-ți face griji, reluăm jocul de câte ori vrei. Așa că te aștept să parcurgem muzeul prin intermediul unui board game, să ne creăm propria expoziție, să ne inventăm propriile jocuri.

Vârsta recomandată: 7-12 ani.

Atelier de hârtie manuală cu Sașa Liviu Stoianovici

Hai să înveți să faci hârtie manuală! Într-un loc cu zâmbet și liniște. Un gest ecologic și cultural care se prinde firesc în pașii copilăriei. Deșeul de hârtie se mărunțește, se îmbăiază, se toacă, se combină cu apă. Rezultă pasta de hârtie. Se scoate cu sita, se așterne pe pânză, se presează, se întinde, se usucă. Se întâmplă magia și se obține o nouă hârtie. Atelierele pot fi la nivel de începător, unde pot să participe copii începând cu vârsta de 5 ani. Părinții pot fi simpli privitori sau cursanți, cot la cot cu cei mici. Dacă există curiozitate și dorință, cursurile pot fi continuate cu incursiuni în lumea tiparului manual și a legătoriei manuale, finalizându-se cu o carte-obiect. Jocul facerii se schimbă săptămânal prin elementele care vor intra în hârtie: fire de iarbă, frunze, petale, flori, cafea, nisip, condimente, pânză de sac.

Atelier pentru maximum 15 participanți.

Atelier de născocit povești „de acum” despre oameni „de atunci” cu Raluca Oprea-Minoiu

Dacă ai avea 5 sertare cu 1000 de fotografii vechi de când lumea și ar trebui să alegi doar două, pe care le-ai alege? Pe cea cu copii și scrânciob, pe cea cu soldați sau precupeți sau poate un cal și-un câine? Și apoi, din ce fel de poveste ar face parte aceste imagini? Una SF sau contemporană, un basm cu căpcăuni sau cu personaje din ultimul joc pe calculator?

Prima dată ne vom juca „de-a actorii”, apoi vom scotoci prin sertare cu fotografii din arhiva Muzeului Țăranului și, după ce ne vom alege cele mai frumoase fotografii, vom compune împreună o poveste. Pe care apoi o vom dramatiza, că doar de aceea ne jucăm prima dată de-a actorii!

Atelier pentru 15 copii, de la 6 ani.

Atelierul Oare ce fac obiectele noaptea în muzeu cu Raluca Oprea-Minoiu

Poate o furcă de tors se transformă în sabia lui Făt-Frumos, un covor devine o grădină cu flori adormitoare, războiul de cusut se transformă într-un soldat din Minecraft. Și împreună alcătuiesc o poveste, pe care o transpunem într-un joc de teatru de umbre.

Ne alegem obiectele (că-i o catrință, că-i un clopoțel de ceramică, că-i o suveică), împreună dăm un rost obiectelor, apoi le desenăm, le decupăm și le spunem povestea la panoul de teatru de umbre.

Atelier pentru 10 copii, de la 6 ani.

ATELIERE PENTRU MICI ȘI MARI

La aceste ateliere se participă prin înscriere individuală, direct la artistul/meșterul care ține atelierul.

Prețul biletului: 15 lei/participant

Astfel, puteți participa la următoarele ateliere:

Ateliere de colaj, desen, cusături cu Ruxandra Grigorescu, la Clubul Țăranului, marți, în intervalul 14.00-15.00.

Desen

Literatura țărănească (povești, ghicitori, legende, versuri), câte ceva despre calendarul creștin, obiceiuri, sărbători și iarăși câte ceva despre lumea satului (case, gospodărie și gospodărire, bucătărie, îmbrăcăminte și mobilier).

Aflați, discutați, inventați, desenați și scrieți, ilustrați.

Colaj

Cu foarfeci, lipici, cu material textil și nu numai, faceți „imagini” plecând de la o temă (sacoșa de piață, sacul lui Moș Crăciun, Punguța cu doi bani, animale combinate etc.)

Cusături

Perna, cămașa, traista etc., cusute cu ațe colorate, cu mărgele și paiete, imprimate (cu carioci textile) sau brodate, învățând, întâi, să băgăm ața-n ac, să facem, sau nu, nod la ață, să coasem un nasture… și lista rămâne deschisă, așteptăm-acceptăm și sugestiile copiilor, părinților, bonelor etc.

Pentru copii de la 5 ani. Înscrieri la telefon: 021 317 96 59.

Croit, țesut şi cusut cu Lidia Stareş – la Nuiele, miercuri și joi, între orele 14.00-20.00 și sâmbăta între orele 11.00-16.00

În atelierele de cusut vom descoperi semne și însemne. Apoi le vom inventa pe ale noastre și le vom coase.

Țesutul în războiul orizontal va consta în aflarea mișcărilor elementare ale mâinilor și picioarelor ce manevrează războiul, pentru a realiza o țesătură, și vor executa un fragment de model, ca ”scoarța” cu alesătură.

La războiul vertical (gherghef cu urzeală), vom afla cum se realizează diferite forme geometrice, elemente decorative și legăturile necesare unui covor.

Pentru copii de la vârsta de 6 ani și adulți. Înscrieri la telefon: 0722 798 284

Atelier pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu – la Atelierul de hârtie manuală, sâmbătă, între orele 10.00-11.20

În timpul atelierelor de pictura din cadrul Atelierului de Creativitate vom învăța tradiționala tehnică a zugrăvirii pe sticlă. Cum facem asta? Cu curaj. Ne așezăm pe scaun. În stânga avem apa de băut, în dreapta apa de pictat. Sau invers. Apoi desenăm pe hârtie multe linii, curbe, puncte. Balauri sfinți babe bomboane iarbă cer lună cai frunze lapte cu cereale mici anotimpuri. Le trecem pe hârtie de calc pe care o lipim de sticlă. Întoarcem sticla pe spate și punem ce-am desenat pe geam. Pe urmă punem culori, subțire mai întâi, gros mai apoi. Terminăm lucrarea, o închidem pe spate cu carton și e bună de dat mare cu ea. Veniți pietricele și plecați munticei.

Pentru copii de minimum 6 ani, maximum 80. Atelierul este pentru 8 persoane. Înscrieri la numărul de telefon 0726 237 376

Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu – la Atelierul de hârtie manuală, sâmbătă, între orele 11.30-13.00.

Vor fi abordate o serie de tehnici: modelaj direct, realizare modele în ipsos și multiplicare cu ceara, realizare șabloane din carton și decupare din foi de ceară, decoruri pe vase din argilă, modelate liber, decoruri pe vase din ceară turnate în mulaj de ipsos. Dacă există acordul părinților, anumite piese mici se pot turna în bronz.

Subiecte: Circul, animale fantastice, compoziții cu figuri geometrice, explorarea spațiului cosmic, lumea subacvatică.

În cadrul fiecărei ședințe se vor prezenta exemple de lucru din fiecare din tehnicile abordate, lucrări de maeștri și vor avea loc discuții pe marginea lor.

La sfârșitul ședințelor, copiii vor face selecții personale dintre lucrările tuturor realizate în cadrul ședinței. Se vor face și susțineri individuale (explicații pe marginea lucrărilor).

Acest curs de inițiere în modelaj este pentru copii cu vârste între 6 și 10 ani. Înscrieri la telefon 0737 346 872.