O casă de tip familial destinată copiilor cu dizabilități a fost inaugurată, marți, în Sectorul 3 al Capitalei.

Potrivit Primăriei Sectorului 3, în casa de tip familial “Crinul Alb”, situată pe Strada Jean Steriadi, vor locui opt copii care provin din fostul Centru de Plasament pentru Copii cu Dizabilități “Crinul Alb”.

Casa de tip familial “Crinul Alb” a fost construită în baza unei convenții de colaborare încheiate de DGASPC sector 3 cu Fundația Hope and Homes for Children România în 2015, aprobată printr-o hotărâre a Consiliului local, care prevedea printre altele ca, odată finalizată și dată în folosință construcția, fundația să doneze casa ridicată către DGASPC.

Casa are o capacitate de douăsprezece locuri pentru copii cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani, încadrați într-un grad de handicap, cu domiciliul în Sectorul 3.

Aceasta oferă copiilor și tinerilor, într-un mediu cât mai apropiat de cel familial, găzduire, îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a precizat, cu prilejul inaugurării de marți, că terenul pe care a fost construită casa este în administrarea administrației locale.

“Este o preocupare permanentă să îmbunătățim condițiile și cred că cel mai important e să îmbunătățim rezultatele, adică să putem crește copii într-un mod cât mai armonios. (…) Sper ca împreună să mai facem multe astfel de centre, de obiective, mă refer la astfel de căsuțe cât mai primitoare pentru copii și în acest sens suntem permanent în căutarea terenurilor pe care să vi le punem la dispoziție”, le-a spus primarul reprezentanților Hope and Homes For Children.

Potrivit Hope and Homes for Children, în Sectorul 3 mai există o singură instituție de tip vechi — Centrul de Plasament “Pinocchio” în care locuiesc 23 de copii.

În România, conform organizației, în urmă cu 18 ani erau 100.000 de copii în instituții cunoscute sub numele de orfelinate, iar în prezent circa 8.000 se mai află în medii instituționale “nepotrivite” pentru dezvoltarea lor.

Prin programele sale, Hope and Homes for Children își propune închiderea tuturor instituțiilor de tip vechi din România — orfelinate, până în 2022.