Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă luni, 10 iulie 2017, de la ora 19, la Cinema Muzeul Țăranului, la proiecția episoadelor 9 și 12 ale serialului Izolați în România. Realizatorul, Dite Dinesz, și cameramanul, Marius Danci, vor fi prezenți la discuții. Intrarea este liberă.

Episodul 9, ALBA

În munții de deasupra Cheilor Râmeților, pădurea ia locul oamenilor. Case aflate la distanțe mari una de alta, în care mai locuiesc doar bătrâni. Un singur om le mai calcă pragul, cu vești bune sau rele: poștașul din Râmeți. L-am întâlnit și-acum 10 ani, pentru că nu aveai cum să treci pe lângă el, fără să nu îl observi. Pe cal și cu tolba în spate nu duce doar scrisori, ci mai ales vorbe bune pentru ultimii locuitori din cătunele ce țin de Râmeți.

În cătunul Cheia mai sunt doi locuitori și mulți turiști, mai ales vara. Turiștii vin în zona Râmețului pentru a admira sălbăticia, dar oamenii locului suferă când văd poteci peste care s-a așternut pădurea.

La Râmeți se întâlnesc două lumi, dar întâlnirea lor rămâne o întâmplare, pentru că nu se pot ajuta una pe cealaltă.

Episodul 12, MARAMUREȘ

La granița cu Ucraina sunt cătune la care ajungi doar pe jos.

Cornățea e cătunul cu școală, fără magazin și în loc de drum, o potecă de o oră. Învățătoarea străbate poteca în fiecare zi singură și chiar dacă se teme, mai ales toamna și iarna, e convinsă că, la fel ca și celelalte învățătoare care au fost aici, nu va păți nimic rău. Copiii învață aici până în clasa a IV-a, după care merg în fiecare zi pe jos, câte o oră, până la școala din Cvasnița. Foarte puțini dintre ei mai ajung la liceul din Poieni de sub Munte. De aceea, cei mai mulți tineri sunt plecați la muncă în străinătate, iar în Cornățea mai întâlnești mame care au rămas acasă cu cei mici și bătrâni.

Nici biserică nu au aici sus și pentru unii au trecut ani de când nu au mai fost la o biserică. În Cornățea nu există curent electric, doar în casele cu copii, Asociația Free Miorița a montat panouri solare.

Școala din Cornățea e cea mai mică din România, o singură încăpere de 3 m pătrați, în care învață 14 copii.

IZOLAȚI ÎN ROMÂNIA este un proiect susținut de Muzeul Național al Țăranului Român, în parteneriat cu TVR.