Deschidem geamul de la masina la maximum, aparatul de aer conditionat functioneaza la temperaturi cu mult mai scazute decat cele exterioare, iar aceste masuri extreme pot avea efecte directe asupra coloanei vertebrale, sustine dr. Iulia Belc, Medic primar in medicina fizica si recuperare.

Potrivit specialistului, pe timpul verii, acestea sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate acute, atat in cazul persoanelor care au afectiuni ale coloanei vertebrale, cat si al celor care nu au un astfel de istoric medical.

Copiii, tinerii sau adultii se expun repetat la curentii reci produsi de geamurile deschise larg in masina sau in casa, ori de aparatele de aer conditionat, iar acest lucru le acutizeaza afectiunile coloanei sau le provoaca contracturi musculare la nivelul spatelui. Potrivit dr. Iulia Belc, atat persoanele sanatoase, cat si cele care se confrunta frecvent cu dureri de spate e bine sa evite sa petreaca prea mult timp in incaperi cu temperaturi scazute sau curenti puternici de aer.

”Multe din afectiunile coloanei vertebrale sunt amplificate de senzatia de rece si cum, in lunile de vara, in majoritatea locurilor in care mergem – magazine, centre comerciale, locuri de servit masa, mall-uri – temperatura este mentinuta artificial cu cel putin zece grade Celsius sub valorile exterioare, corpul se resimte din plin, chiar daca in acele momente senzatia pe care o simte este cat se poate de placuta. Aerul rece este unul din factorii care vulnerabilizeaza coloana vertebrala, pe langa traumatism, deshidratare, postura corporala incorecta, lipsa de substante minerale sau de activitate fizica”, a declarat dr. Iulia Belc.

Specialistul sustine ca printre afectiunile agravate de frig se numara: suferintele vertebrale de cauza discala, musculara, spondilogena.

”Problemele de la nivelul coloanei au cauze diferite, functie de structura interesata: os, disc, cartilaj, muschi. Discurile intervertebrale sufera un proces de deshidratare, cu pierderea elasticitatii si inaltimii si, ulterior, cu aparitia de fisuri pana la rupturi ale inelului.

Modificarile de uzura la nivelul structurii osoase  schimba conturul suprafetei articulare si aparitia de productii osoase, numite osteofite. Sistemul musculo-ligamentar se poate dezechilibra prin scaderea tonusului muscular, pe de o parte si aparitia de contracturi musculare de reactie, pe de alta parte”, sustine dr. Iulia Belc.

Potrivit medicului, coloana vertebrala devine instabila, miscarea antrenand dupa sine un efect de tip foarfece cu dureri si risc de blocaj vertebral.

Durerile de spate pot fi percepute direct in zona afectata, dar pot fi simtite si in alta parte a corpului, in teritoriul de proiectie nervoasa sau fasciala.

Cum se reechilibreaza coloana

In cazul aparitiei durerilor provocate de expunerea la rece a coloanei, cele mai eficiente si noninvazive tratamente constau in terapii decontracturante, miorelaxante, urmate de decompresie, mobilizare si exercitii fizice sub supraveghere de specialitate. Mai mult, hidratarea suficienta, asociata cu odihna – un alt factor important in regenerarea discurilor intervertebrale -, pot sustine recuperarea medicala in astfel de blocaje. Terapiile termice alternante, de tipul saunelor alternate cu dus rece, vor stimula procesele de termoreglare, cu rol de a adapta organismul la variatiile bruste de temperatura.