OMS solicita Italiei si Romaniei sa ia masuri impotriva epidemiei de rujeola

OMS solicită Italiei și României să ia măsuri împotriva epidemiei de rujeolăOrganizația Mondială a Sănătății, prin dr. Zsuzsanna Jakab, directorul OMS pentru Europa, le solicită Italiei și României să ia măsuri de urgență pentru a stopa creșterea numărului de îmbolnăviri de rujeolă (pojar) din aceste țări.

În perioada august — ianuarie au fost diagnosticate 1.532 de cazuri de rujeolă în România, comparativ cu doar 463 în cele șase luni anterioare, conform OMS. În Italia numărul cazurilor s-a triplat în lunile decembrie și ianuarie.

“Le solicit tuturor țărilor în care sunt prezente endemii să ia urgent măsuri pentru oprirea transmiterii rujeolei pe teritoriul lor și tuturor țărilor care au reușit deja acest lucru să rămână în gardă și să mențină un nivel ridicat al imunizării (…) Împreună trebuie să ne asigurăm că progresul făcut cu greu în direcția eliminării regionale (a rujeolei) nu este pierdut”, a declarat dr. Zsuzsanna Jakab, citat de Agerpres.ro.

Atât Italia cât și România au rate de imunizare mai mici de 95%, nivel pe care OMS îl consideră necesar pentru a preveni apariția unor noi focare epidemice.

Bătrânul Continent este și liderul mondial în ceea ce privește lipsa de încredere în vaccinuri. În Franța, spre exemplu, 40% dintre respondenții la un studiu de evaluare a încrederii populației în vaccinuri (Vaccine Confidence Project 2016) susțineau că nu cred că vaccinurile sunt sigure, în timp ce aproximativ 1 din 5 persoane din Italia și România nu au încredere în vaccinare, conform Euronews.