Elevii se intorc luni la scoala. Cand se recupereaza orele pierdute.

Elevii din învățământul primar și preșcolarii se întorc luni la şcoală după o vacanţă prelungită din cauza ninsorilor şi temperaturilor extrem de scăzute. Recuperarea orelor din perioada 9-13 ianuarie se realizează până la sfârşitul anului şcolar. Copiii merg la şcoală trei săptămâni, după care intră în vacanţa intersemestrială.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că elevii pot ajunge la cursuri în dimineața de marți, până la ora 09.30, fără să li se pună absențe.

Școlarii bucureșteni s-au putut bucura de încă o săptămână de vacanță, din cauza fenomenelor meteo extreme. Gabriela Firea a declarant că marți și miercuri, elevii pot ajunge la cursuri la ora 09.30, fără să li se pună absențe.

Această decizie a fost luată în urma anunțului făcut de meteorologi, și anume o avertizare pentru vânt puternic, temperature scăzute și ninsori.

Vremea nefavorabilă a dat peste cap calendarul şcolar. Din cauza temperaturilor foarte scăzute şi a ninsorilor abundente, şcolile, grădiniţele şi creşele din mai multe judeţe au fost închise marți și miercuri. În judeţele Ilfov, Buzău, Vrancea, Brăila, Călăraşi şi Constanţa, precum şi municipiul Bucureşti, vacanţa elevilor s-a prelungit până luni, 16 ianuarie, scrie Romaniatv.net.

Recuperarea orelor din perioada 9-13 ianuarie, când au fost suspendate cursurile din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, se realizează până la sfârşitul anului şcolar, fiind vorba de ore de evaluare, şi nu de predare, a explicat secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Liviu Pop. “Profesorii pot programa recuperarea orelor până la sfârşitul anului şcolar. Este vorba despre ore de evaluare şi nu de predare”, a spus Liviu Pop.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti a spus că nota privind suspendarea cursurilor a fost aceeaşi pentru toate unităţile, de stat sau private, în contextul în care, pe reţelele de socializare, a circulat informaţia că şcolile şi grădiniţele private ar fi primit o adresă în care li s-ar fi atras atenţia că, dacă nu suspendă cursurile, vor fi sancţionate.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că săptămâna viitoare sunt prognozate din nou ninsori abundente. În aceste condiţii, primarul a precizat că autorităţile sunt pregătite să intervină. Mai mult, chiar dacă “ne aşteaptă o săptămână grea”, Firea a menţionat că şcolile nu vor mai fi închise.

Anul şcolar 2016-2017 are, în total, 35 de săptămâni de cursuri, însumând 169 de zile lucrătoare, şi se structurează în două semestre: semestrul I (12 septembrie 2016 – 3 februarie 2017) şi semestrul al II-lea (13 februarie 2017 – 16 iunie 2017).

Următoarea vacanţă pentru elevi este programată în perioada 4 -12 februarie. Vacanţa de primăvară este între 19 – 30 aprilie, iar vacanţa de vară: 17 iunie – 10 septembrie. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 26 mai 2017, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 9 iunie 2017.

Ministerul Educaţiei a stabilit ca tezele din semestrul I să fie susţinute până în 13 ianuarie 2017, iar cele din semestrul al II-lea, până în 26 mai. Elevii din clasa a VIII-a vor susţine tezele din semestrul al II-lea până în 19 mai, iar cei din clasele terminale de liceu, până pe 5 mai.

Elevii de la şcolile sau din clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale vor avea teze şi la limba şi literatura maternă, indiferent de nivel, filieră, profil, specializare sau calificare profesională, an de studiu şi formă de şcolarizare. De asemenea, elevii din clasele cu predare în regim bilingv sau intensiv a unei limbi străine, indiferent de specializare, vor susţine teză şi la limba străină respectivă.

Simularea evaluării naționale pentru elevii claselor a VIII-a va începe pe 13 martie cu proba scrisă la limba și literatura română, potrivit unui ordin aprobat de ministrul Educației.Elevii aparținând minorităților naționale vor da pe 14 martie proba la limba și literatura maternă. Pe 15 martie vor avea loc proba scrisă la matematică pentru simularea evaluării naționale.