Ministrul Educatiei dezvaluie ca s-a incercat boicotarea concursului noilor directori de scoliMinistrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat că au existat presiuni politice foarte mari de boicotare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din învăţământul preuniversitar, dar s-a reuşit finalizarea cu succes a acestuia, potrivit Mediafax.ro

Mircea Dumitru a mai precizat că la acest concurs s-au înscris aproximativ 9.000 de candidaţi, iar după prima fază a concursului, care a constat într-un test scris, s-au calificat peste 7.100 dintre aceştia. Ulterior s-au desfăşurat fazele B şi C, care au constat în suţinerea CV-ului şi prezentarea planului de management pentru o perioadă de patru ani. În urma acestor ultime probe, s-au înregistrat aproximativ 300 de contestaţii, care sunt acum în analiză.

,,Am reuşit, totuşi, să finalizăm concursul şi vă putem anunţa că în momentul de faţă suntem în faza de soluţionare a unor contestaţii, Corpul de Control al Ministerului urmează să analizeze petiţiile primite, cert este că la începutul lunii decembrie, deci nu mai târziu de 9 decembrie se va încheia acest concurs şi vom anunţa care sunt finalmente viitorii directori de şcoală. Deşi au existat probleme reale în desfăşurarea concursului, şi insist mai degrabă în desfăşurarea concursului decât în planificarea sau organizarea lui, totuşi, în momentul de faţă putem spune că rezultatul acestui concurs e de natură să ne inspire un optimism rezonabil şi moderat. Am urmărit profesionalizarea managementului şcolar prin organizarea acestui concurs naţional pentru ocuparea funcţiilor de directori şi directori adjuncţi din cadrul instituţiilor de învăţământ, dar, în acelaşi timp, am urmărit să rupem o tradiţie care, cred eu, nu este benefică pentru dezvoltarea şcolilor din România, tradiţia prin care, de ani de zile, directorii au fost desemnaţi prin numire directă şi nu au fost selectaţi prin concurs public”, a spus Mircea Dumitru.

Ultimul concurs public pentru ocuparea funcţiei de director al unei şcoli sau a unui liceu din România a fost organizat în anul 2008, de atunci conducerile unităţilor de învăţământ fiind numite direct de inspectoratele şcoalare.