Copiii romani din corul Allegretto au castigat doua premii internationale la Festivalul “Interfolk in Russia” din Sankt PetersburgCorul de copii şi tineret „Allegretto” a câştigat locul I la categoria grupuri muzicale, in cadrul Festivalului-concurs internaţional “Interfolk in Russia”, desfasurat in perioada 12 – 15 noiembrie la Sankt Petersburg, iar Ioana Oncica si Tudor Dumitru au câştigat premiul II la secţiunea duet.

În afară de participarea la festival, Corul „Allegretto” a susţinut si un concert la Halls of St. Petersburg Administration si s-a intalnit cu consulul Romaniei la Sankt Pertesburg, Gheorghe Nicolae Pahonea. Diplomatul roman a fost impresionat de talentul copiilor si i-a felicitat pentru rezultate. “Obtinand premiul I la categoria grupuri vocale, corul Allegretto a adus o mare bucurie si micii comunitati de romani din Sankt Petersburg. Suntem cu atat mai fericiti de victoria grupului, cu cat astfel se pastreaza traditia formatiilor artistice romanesti care au ajuns in Sankt Petersburg de-a lungul anilor si au castigat premii la diferite competitii artistice. Ceea ce nu este deloc usor avand in vedere pregatirea si forta participantilor ce vin din toate colturile lumii la competitiile organizate in acest oras cultural”, a declarat consului Romaniei la Sankt Petersburg.

Grupul vocal Allegretto, de la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, este coordonat de dirijoarea, compozitoarea şi profesoara Adriana Codreanu, cea care l-a fondat în anul 1974, şi de maestrul de sunet şi directorul Fundaţiei Culturale pentru copii Allegretto, Radu Gherasim Chiriţă. Amândoi au fost membri ai juriului în numeroase concursuri internaţionale de muzică pentru copii şi au colaborat la peste 600 de emisiuni de radio şi TV.

Corul este format din peste 40 de copii, cu vârste cuprinse între 4 şi 14 ani. Componenţa corului se schimbă astfel periodic, odată cu trecerea timpului. Corul a sosit la Sankt Petersburg într-o formulă mai restrânsă, de 23 de copii, însoţiţi de cei doi mentori ai săi.

Corul Allegretto este un ambasador cultural şi artistic al României, repertoriul corului de copii incluzand piese româneşti, dar şi internaţionale, clasice sau moderne. Formaţia Allegretto a efectuat peste 60 de turnee internaţionale şi a participat la peste 55 de concursuri şi festivaluri, la care a cucerit peste 50 de premii şi distincţii, între care: Premiul Televiziunii Române pentru reprezentarea României în lume; Marele Premiu de Interpretare (Bari, Italia, 2001 şi 2003); Medalia de Aur (Odessa, Ucraina, 1995); Trofeul de Aur (Konin, Polonia, 1996); Medalia de Argint la Concursul Mondial al Corurilor (Hong Kong, 2006); Marele Premiu (Mexic, 2005); Marele Premiuşi două Premii Întâi (Israel, 2011); Titlul de Ambasadori ai Prieteniei, oferit de Guvernul Chinei; Premiul Români pentru români, oferit de Realitatea TV.

Allegretto a avut onoarea de a avea ca spectatori mari personalităţi ale lumii, precum Papa Ioan Paul al II-lea, Preşedinţii Poloniei şi Italiei, familia Preşedintelui G.W. Bush, Regii Iordaniei, Marocului, Belgiei şi Olandei.

Copiii Corului Naţional Allegretto au susţinut, de-a lungul timpului, peste 1.600 de spectacole şi concerte, dintre care peste 400 în străinătate, pe scene de renume din Grecia, Italia, Marea Britanie, Maroc, Iordania, Federaţia Rusă, Republica Moldova, Mongolia, Polonia, Franţa, Turcia, Macedonia, Ucraina, Elveţia. De asemenea, au cântat pentru copii în nenumărate şcoli şi grădiniţe şi au organizat spectacole de binefacere în spitale şi aziluri de bătrâni. Formaţia a avut multiple colaborări cu Societăţile de televiziune din ţară şi de peste hotare.

Corul “Allegretto” este singurul grup muzical de copii din România care a cântat împreună cu Mariana Nicolesco, Ştefan Bănică Jr., Michael Jackson, Richard Clayderman, Toto Cutugno, Nicola di Bari, Rita Pavone, Natalia Oreiro, în concerte oficiale şi la emisiuni televizate.