Prea multi copii anemici in Romania |

Prea multi copii anemici in Romania

Share Button

Prea multi copii anemici in RomaniaÎn România sunt cu 15% mai mulţi copii anemici şi cu lipsă de fier decât media din ţările dezvoltate. Medicii avertizează că de vina este alimentaţia şi, automat, părinţii. Fie că nu au posibilităţi materiale, fie că sunt doar ignoranţi, mulţi părinţii români îşi hrănesc copiii cu multă pâine, mămăliga şi cartofi. Peştele, legumele şi fructele ajung rar pe mesele copiilor, mai ales dacă trăiesc în mediul rural. Dar nici la oraş lucrurile nu stau mult mai bine, potrivit Digi24.ro.

Sunt alegeri nesănătoase, atenţionează medicii. Aşa se explică lipsa de fier care duce la anemie în rândul copiilor.

Doina Pleşca, vicepreşedintele Societăţii Române de Pediatrie a atras atentia ca „Anemia carenţială este de departe cea mai frecventă carenţă nutriţională. Lipsa de fier începe de la primele luni de viaţă. E necesar să diversificăm corect alimentaţia copilului, introducând produse bogate în săruri minerale din care fierul nu trebuie să lipsească.”

Doar 14% dintre copiii români mănâncă legume de câteva ori pe săptămână.

Potrivit medicului naturopat Ruxandra Constantina „prânzul trebuie să conţină o supă, ciorbă de legume şi o proteină de calitate, chiar dacă ne-o luăm din carne. Totdeauna vom asocia proteinei animale verdeţuri, în perioada aceasta chiar şi murături. Nu le asociem cu cartofi prăjiţi, sub nicio formă. Sunt bune bundinci de legume, fasole, linte, leguminoase. De asemenea, salatele colorate, asortate.”

Share Button