Alimentele pentru sugari contin de toate |

Alimentele pentru sugari contin de toate

Share Button

Alimentele pentru sugari contin de toateToate alimentele destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică, analizate de direcţiile de sănătate publică conţin nitraţi, plumb, cadmniu, staniu, dar în concentraţii sub limita maximă admisibilă, arată un studiu publicat recent. Alimentele pentru sugari şi copii mici conţin şi aluminiu, nitriţi, mercur, substanţe care pot fi adăugate în orice cantităţi, în absenţa unor reglementări legale care stabilesc limite maxim admise ale prezenţei lor în aceste produse. Rămâne să fie stabilit în timp dacă aceşti contaminanţi din mâncarea bebeluşilor şi copiilor, deşi conformi, pot deveni dăunători sănătăţii, atrag atenţia autorii studiului, scrie Money.ro.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a publicat recent rezultatele studiului naţional „Evaluarea riscului chimic şi bacteriologic al alimentelor cu destinaţie nutriţională specială”. Pentru realizarea acestui studiu, 41 de Direcţii de Sănătate Publică din ţară au trimis date din fiecare judeţ pentru determinarea nitraţilor, nitriţilor, metalelor grele, reziduurilor de pesticide din preparate pentru sugari – lapte, formule de început şi de continuare, alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică şi  din alimente pe bază de cereale prelucrate.

Iată ce au găsit medicii în alimentele pentru bebeluşi şi copii mici:

Determinarea aluminiului din produsele încadrate în alimentele cu destinaţie nutriţională specială, analizate – lapte praf, formule de început şi formule de continuare, alimente pe bază de cereale prelucrate şi alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică – indică o valoare medie a aluminiu de 0,1523 mg/kg şi valori maxime de 0,98 mg/kg. De precizat că în Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 nu sunt prevăzute limite maxim admise pentru aluminiu în alimentele pentru bebeluşi şi copii de vârstă mică.

Toate alimentele cu destinaţie nutriţională specială destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică, analizate conţin contaminanţi – nitraţi, plumb, cadmniu, mercur, staniu. Cu excepţia mercurului, restul metalelor grele enumerate mai sus sunt în concentraţii sub limita maxim admisibilă.

Nivelul de mercur din alimentele cu destinaţie nutriţională specială  analizate e sub limita de detecţie (0,0005 mg/kg) în toate probele analizate. Nu avem reglementări legale care stabilesc limite maxim admisibile pentru concentraţia de mercur din alimentele destinate bebeluşilor şi copiilor cu vârste mici, spun autorii studiului.
Analiza tendinţelor concentraţiilor de nitraţi determinaţi din alimentele cu destinaţie nutriţională specială în intervalul 2013 – 2015 arată că  cele mai mari niveluri medii de nitraţi s-au înregistrat în produsele prelevate şi analizate în anul 2015, cu precizarea că toate probele au fost conforme, spun autorii studiului.

Analiza datelor arată că  în anul 2015 avem cele mai ridicate valorile medii la conţinutul de nitraţi, plumb, cadmniu, staniu din alimentele pentru bebeluşi şi copii de vârstă mică, din 2013 încoace, dar şi o scădere a valorilor medii ale conţinutului de mercur din alimentele pentru bebeluşi şi copii, analizate de Direcţiile de Sănătate Publică.

Ramâne să fie stabilit în timp dacă aceste concentraţii de contaminanţi, deşi conforme, pot deveni dăunătoare sănătăţii, atrag atenţia autorii studiului.

Concentraţiile nitriţilor  din alimentele analizate au fost, în medie, de 2,21 mg nitriţi per kg, cu valori cuprinse între 0 – 21,10 mg nitriţi/kg. Medicii care au realizat studiul atrag atenţia că nu avem reglementări privind limita maxim admisă de nitriţi din alimentele destinate bebeluşilor şi copiilor cu vârste mici.

Concentraţia de nitraţi  a alimentele destinate bebeluşilor şi copiilor cu vârste mici, analizate este sub limita maxim admisă de 200 mg nitraţi/kg. În medie, alimentele analizate au 18,78 mg nitraţi/kg.

Share Button