Targ de Sfintii Mihail si Gavriil la Muzeul National al Taranului RomanSâmbătă, înainte de Hranghel, se fac moși. De Hranghel fiecare om trebuie să aprindă o lumânare care îi va fi „lumina de veci“ în lumea de dincolo. Finii merg cu colăcei la nași. Se amestecă berbecii cu oile. În acest scop se face turta areților (berbecilor) care se aruncă între oi. Dacă ea cade cu fața în sus, oilor le va merge bine. Se serbează „cu desăvârșit nelucru“ – Irina Nicolau

Toamna țărănească este pe sfârșite așa că profităm de ultimele zile însorite ca să vă chemăm la târg.

Timp de două zile, sâmbătă, 5 și duminică, 6 ale lui Brumar, 50 de meșteri și artiști iconari vin la Târgul de Sfinții Mihail și Gavriil de la Muzeul Național al Țăranului Român, cu tot ce au realizat ei mai minunat peste an.

Alături de meșteri, Galeria de Artă Țărănească scoate în curte obiecte care mai de care mai încântătoare: haine de sărbătoare, ștergare din bumbac, scoarțe, lepedee și fețe de masă; ploști, ulcioare, căni, farfurii; obiecte din lemn: linguri, casete, scaune; ouă încondeiate; icoane pictate pe lemn sau pe sticlă, împletituri și alte meșteșuguri.

De-ale gurii puteți târgui: miere, dulceață, prăjituri, zacuscă, sucuri și țuică.

Sunteti invitati să regăsiți frumusețea și mărturia gesturilor în lucrurile meșteșugite deopotrivă de țărani, artizani și artiști, de sâmbătă, 5 până duminică, 6 noiembrie 2016, de orele 10 de dimineață până la 6 seara.

Preț bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenți, pensionari).

Târgul de Sfinții Mihail și Gavriil este ultimul târg al seriei de acțiuni începute în luna septembrie în cadrul evenimentului Primenire, prin care Muzeul Național al Țăranului Român a relansat promovarea târgurilor dedicate meșterilor, artizanilor și artiștilor care recuperează și revitalizează meșteșugurile, aducând de asemenea în atenția publicului noi interpretări formale ale obiectului tradițional.

Îngerii sunt duhurile slujitoare lui Dumnezeu. La început toți îngerii au fost buni și înțelepți. După încercarea la care i-a supus Dumnezeu, înainte de Facerea Lumii, o parte din ei, cei conduși de Lucifer, s-au răzvrătit. Atunci, spune Scriptura, a fost mare război în cer. Mihail și îngerii cei buni au învins, iar cei răi au fost aruncați din cer și au devenit demoni. Peste soborul îngerilor buni, Dumnezeu l-a rânduit, pe veci conducător, pe Arhanghelul Mihail. În aceeași zi este sărbătorit și Arhanghelul Gavriil, îngerul tălmăcitor al viselor și vedeniilor. Gavriil vestește lui Ioachim și Anei nașterea Mariei, Maica Domnului, tot el descoperă preotului Zaharia nașterea și menirea lui Ioan Botezătorul, în fine, o anunță pe Fecioara Maria că-l va aduce pe lume pe Domnul Hristos. – Irina Nicolau – Ghidul sărbătorilor românești