Copiii sub un an ar trebui sa doarma in camera parintilor

Copiii sub un an ar trebui sa doarma in camera parintilorCopiii mici ar trebui să doarmă în dormitorul părinţilor în primul an de viaţă, în pătuţuri speciale pentru nou-născuţi, potrivit unor noi recomandări ale Academiei Americane de Pediatrie (AAP).

Această măsură este menită să contribuie la reducerea riscului de moarte subită infantilă, informează AFP, citat de Agerpres.

”Părinţii nu ar trebui să culce copilul pe canapea, pe sofa sau pe fotoliu, singur sau cu cineva”, a declarat, Rachel Moon, autoarea principală a unui studiu care a dus la noile recomandări, descrise într-o lucrare prezentată în cadrul conferinţei naţionale AAP din San Francisco. ”Aceste suprafeţe sunt extrem de periculoase”, a atras atenţia aceasta. AAP a formulat astfel de recomandări încă din anii ’90, acestea reducând riscul de moarte subită în cazul nou-născuţilor cu circa 50%.

Aproximativ 3.500 de nou-născuţi mor în fiecare an în Statele Unite din cauza unor cauze ce au legătură cu somnul. Printre acestea se număra sindromul de moarte subită infantilă, sufocarea sau ştrangularea accidentală, au atras atenţia specialiştii.

CITESTE SI: 

Noi reguli pentru comercializarea painii si a produselor de panificatie si patiserie obtinute din produse congelate

Precizarile Ministerului Educatiei si ale Ministerului Muncii cu privire la educatia si incluziunea copiilor cu nevoi speciale

Caragiale poposeste in Parcul Izvor

Decesele ca urmare a sindromului de moarte subită infantilă au atins un plafon în ultimii ani, însă constituie, în continuare, principala cauză de deces a copiilor cu vârste între o lună şi un an. Conform AAP, copiii foarte mici ar trebui să doarmă pe spate, pe o suprafaţă curată, fără să aibă jucării şi pături în preajmă.

 

Peter Richel, directorul Departamentului de pediatrie din cadrul Northern Westchester Hospital, a declarat că noile recomandări presupun ca medicii să modifice unele dintre sfaturile pe care le dau părinţilor. Acesta a amintit că ”mulţi pediatri sugerează ca de la două luni nou-născuţii să stea în camera lor şi să fie folosit un monitor pentru a le auzi plânsetele provocate de foame”. De asemenea, noile recomandări prevăd ca nou-născutul să ia contact cu pielea mamei ”imediat după naştere pentru cel puţin o oră, de îndată ce aceasta este stabilă din punct de vedere medical şi trează”, mai arată sursa citată.