Examen de admitere la intrarea in liceu?Adrian Curaj a afirmat ca nu exclude varianta introducerii unui examen de admitere la intrarea in liceu, dar nu stie daca va putea duce la bun sfarsit un astfel de proiect in mandatul sau scurt. Declaratia a fost facuta marti la conferinta “Invatamantul profesional dual – drumul de la idei la practica”.

“As vrea sa cred ca in viitorul apropiat vor aparea transformari majore in modul in care scolile isi vor alege copiii si copiii vor avea intelegerea asupra posibilitatilor lor de a alege. (…) As lua in calcul (varianta unui examen de admitere la intrarea in liceu – n.r. ), numai ca nu stiu daca pot sa duc un astfel de lucru la bun sfarsit in mandatul meu scurt si prefer sa spun ca ar trebui, dar, din pacate, nu pot sa am aceeasi abordare cu cea pe care o am acum, pragmatica, referitor la invatamantul profesional dual”, a precizat ministrul, raspunzand unei intrebari din partea presei referitoare la eventuale modificari in ce priveste admiterea in liceu.

In context, el a subliniat ca tinerii care termina clasa a opta ar trebui sa beneficieze de o consiliere profesionala mai temeinica.

“Am fost cu totii nemultumiti si suntem nemultumiti: la liceu se intra si cu media 2, 3…. Nu se poate. Cred ca nu am fost suficient de expliciti. Tinerilor trebuie să li se acorde sanse mai multe si oportunitati mai multe. Consilierea profesionala, din pacate, este departe de ce ar trebui sa fie si aici avem interesul si determinarea sa investim foarte mult in consiliere profesionala, astfel incat tinerii nostri, la terminarea clasei a opta, sa fie mai bine dirijati: pe o cale care tine de liceu – care ne asteptam sa se incheie cu Bacalaureatul si vedem unde suntem – sau o cale care e legata de valorificarea potentialului in zona profesionala, punand accent pe faptul ca ma pot misca dintr-o parte in alta, astfel incat nu este blocat niciun tanar in a-si realiza intreg potentialul, inclusiv de a ajunge profesor universitar, daca la momentul zero a ales sa mearga pe cale profesionala, dar e puternic, determinat si stie ce vrea”, a aratat ministrul.