Atelier de creatie muzicala la Gradinita de vara a Centrului Educational Fecioara MariaIn perioada prescolara dezvoltarea fizica este spectaculoasa, fiind una de activare si exersare a capacitatilor de miscare, dar si de achizitie a unor noi deprinderi care presupun coordonarea ritmica.

Creatia muzicala este o forma de miscare frumoasa, este o arta: vorbirea si a cantatul reprezentate vizibil, folosind ca instrument de redare corpul uman. Ea aduce in fata ochilor intervale, tonuri muzicale, sunete rostite printr-o curgatoare si expresiva gestica a bratelor, a palmelor si a corpului, intr-o unitate dinamica.

lifestyle_creatie_muzicala_1A doua latura a atelierului de creatie muzicala este cea didactic-pedagogica, fortificand copilul intreg. In timpul acestor ateliere, copiii mici interpreteaza prin miscari sugestive mici intamplari sau povestiri. Pe masura ce cresc, ei dobandesc abilitatea de a-si controla gesturile bratelor, formele de deplasare cu pasii si reusesc sa dea  forma prin miscarea bratelor si a picioarelor unor ritmuri, unor sunete care cer gesturi specifice.

Piesele muzicale sau poetice care sunt transpuse prin miscari rezulta din translatarea tonurilor sau a sunetelor in gesturi precise, de conotatie specifica. Nu se cer posturi, ca in balet, ci o intelegere a mesajului, a sunetului corelat cu mesajul si cu gestul, a ritmului si a culorilor acestuia cu intreaga semnificatie a gestului artistic.

lifestyle_creatie_muzicala_2Copiii sunt indrumati sa inteleaga semnificatia ritmurilor, sa o aplice, odata cu instrumentalizarea trupului pentru expresia artistica si un rol esential pentru calitatea achizitiilor motorii il are medierea lor de catre adulti. Sprijinul, increderea, cultivarea increderii in fortele proprii, crearea de spatii si de oportunitati de miscare si exersare a deprinderilor motorii sunt elemente ce vor stimula dezvoltarea psihomotorie si motivarea pentru miscare.

 

lifestyle_creatie_muzicala_3