Copiii nu ar trebui sa foloseasca telefoane mobile inainte de a implini varsta de 12 aniMedicii pediatrii din Statele Unite ale Americii si Canada avertizeaza ca utilizarea dispozitivelor portabile, precum telefoane mobile, tablete sau jocuri electronice, ar trebui interzisa copiilor cu varste mai mici de 12 ani, deoarece acestea sunt periculoase pentru sanatate.

Potrivit presei internationale pediatrii atrag atentia ca majoritatea copiilor si a tinerilor folosesc gadgeturile o perioada de timp de patru pana la cinci ori mai mare decat cea considerata acceptabila de catre specialisti. American Academy of Pediatrics și Canadian Society of Pediatrics recomanda ca până la vârsta de 2 ani copiii să nu fie deloc expuși la tehnologie, cei cu vârstele între 3 și 5 ani să aibă accesul restricționat la doar o oră pe zi, iar cei între 6 și 18 să limiteze utilizarea acestor aparate la doar două ore pe zi.

Cercetatorii sustin interzicerea utilizarii acestor dispozitive electronice de catre copii prin intermediul unor argumente stiintifice. Oamenii de stiinta spun ca folosirea gadgeturilor provoaca o dezvoltare deficitara fizica a copiilor deoarece reduce din mobilitatea tuturor persoanelor, iar la copii poate conduce la o dezvoltare întârziată, în condițiile în care mișcarea le permite acestora să dezvolte abilități bazate pe învățare și atenție.

De asemenea, stimularea unui creier în curs de dezvoltare cauzată de supraexpunerea la tehnologii (telefoane mobile, internet, iPad-uri, TV) s-a dovedit a fi asociată cu funcționarea cognitivă executivă și deficit de atenție, întârzieri cognitive, tulburări de învățare, creșterea impulsivității și scăderea capacității de autocontrol.

Medicii mai atentioneaza ca cei mici pot deveni dependenti de tehnologie si in acest context vor avea grave probleme de somn. Exista statistici care demonstreaza ca parintii a peste 75% dintre copii le permit acestora să folosească gadgeturile în camerele lor, ceea ce înseamnă că ei pot rămâne treji toată noaptea. Lipsa somnului le poate afecta activitatea din timpul zilei și succesul la școală.

O serie de afectiuni sunt asociate cu utilizarea exagerata de catre copii a dispozitivelor electronice. Vorbim despre probleme cu ochii, aparitia obezitatii infantile, comportament agresiv al celor mici ca rezultat al expunerii la imagini si jocuri ce instiga la violenta.

În 2011, Organizatia Mondiala a Sanatatii a plasat telefoanele mobile în categoria de risc 2B din cauza radiațiilor emise, ceea ce înseamnă că acestea pot duce la cancer. După o cercetare amănunțită în 2013, dr. Anthony Miller de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Toronto a propus reclasificarea expunerii la frecvențe radio în categoria 2A, ceea ce înseamnă “probabil cancerigenă”, ceea ce indică faptul că aceste dispozitive reprezintă o amenințare cu mult mai mare.