Ce planuieste ministrul Educatiei: Liceul ar putea avea trei ani

Liceul ar putea avea trei ani si scolile profesionale patru, prin mutarea  clasei a IX-a in scoala generala, pentru ca absolventii gimnaziului sa aiba varsta necesara angajarii ca ucenici. Aceasta este planul actualului ministru al Educatiei, Adrian Curaj, pentru scoala romaneasca.

”Aici aproape că simt o durere fizică. De ce? Copilul termină clasa a VIII-a în zona rurală, lângă părinți, dar trebuie să meargă la liceu și familia nu are resurse. Aproape 25% din acești copii renunță și îi pierzi aproape definitiv. Nu cumva, uitându-ne la ce se întâmplă și din practica internațională, uitându-ne la nevoia de educație tehnică, profesională și duală, mai ales duală acum, nu ar fi interesant să reflectăm dublu și să luăm o decizie dacă învățământul obligatoriu s-ar termina la clasa a IX-a? Acesta este doar un scenariu, a mai fost realitate cândva. Clasa a IX-a să rămână acolo, în comunitatea lui. Când termină clasa a IX—a, copilul are vârsta potrivită să semneze un contract de ucenicie, reușește să meargă într-un sistem dual cu sens”, declară ministrul Curaj, potrivit Romaniatv.net.

Ministrul crede ca liceul ar putea să fie de trei ani, poate cel profesional să fie de patru. “Cred că trebuie să vorbim și să ne uităm la sens, nu inventăm, încercăm să fim atenți și la practica internațională. Până la urmă trebuie văzut — ce oferi celui pe care îl educi, ce alternative îi dai, nu pentru tine ca educator, ci pentru el. Poate pentru el o zonă practică, profesională, tehnică este mult mai importantă decât una pur teoretică care îl conduce spre un tip anume de bacalaureat ce nu îl duce nicăieri.”, mai adaugă acesta.