medicamentePacienții cu afecțiuni oncologice, cei care suferă de hipertensiune pulmonară, sepsis sever, arterită ideopatică juvenilă, tuberculoză și hepatită vor avea la dispoziție 14 molecule și combinații de substanțe inovative pentru asigurarea tratamentului necesar, a anuntat miercuri Ministerul Sanatatii.

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat Hotărârea de Guvern care modifică şi completează Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Astfel, prin actul normativ adoptat se introduc noi molecule precum: tratamentul pacienţilor incluşi în Programul naţional de oncologie (Pazopanib, Crizotinibum, Brentuximab Vedotin, Dabrafenibum, Abirateronum); tratamentul asiguraţilor cuprinşi în Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare, afecţiunea Hipertensiune pulmonară (Macitentanum şi Riociguat), tratamentul copiilor care suferă de artrită idiopatică juvenilă (Tacilizumabum şi Adalimumab), Programul naţional de boli transmisibile B. Subprogramul de tratament al bolnavilor cu tuberculoză (Bedaquilinum – medicament orfan) sau Combinații(Ombitasvirum+Paritaprevirum+Ritonavirum), Dasabuvirum.

Acestea se adaugă celor 40 de molecule pentru tratarea epilepsiei, cancerului, bolilor endocrine, leucemiei, bolilor neurologice degenerative, afecţiunilor cardiovasculare, diabetului zaharat, bolilor inflamatorii reumatice cronice, hepatitei cu virus B, HIV/SIDA,  care au fost compensate în urma a două proceduri de actualizare a listei de medicamente compensate și gratuite.