salarii profesoriMinistrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, la finalul discuţiilor de la Guvern pe tema majorării salariilor din educaţie, că au fost avansate mai multe variante de calendar şi procente, dar s-a convenit o amânare a discuţiilor până în 15 septembrie, când vor putea fi ”elemente concrete”.

Cîmpeanu a spus că o decizie privind majorarea salariilor în educaţie depinde de Legea salarizării, dar şi de Codul Fiscal. El a spus că s-a căzut de acord ca discuţiile privind salarizarea în învăţământ să fie reluate în 15 septembrie. Întrebat de jurnalişti care este efortul bugetar pentru majorarea salariilor profesorilor, Sorin Cîmpeanu a arătat că este similar cu cel făcut pentru medici, de respectiv 1,6 miliarde lei. Cimpeanu a mai menţionat că se încearcă creşterea salariilor chiar din această toamnă şi că se vor avea în vedere atât prevederile acordului din 2014, cât şi aprobarea Legii salarizării.

La rândul lor, reprezentanţii sindicatelor din educaţie au declarat că a avut loc o primă etapă a negocierilor şi încă nu s-a stabilit ceva. Cu toate acestea, ei au apreciat disponibilitatea la dialog arătată de Executiv.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a precizat că a cerut ministrului Muncii urgentarea adoptării Legii salarizării, iar Rovana Plumb l-a asigurat că va face eforturi ca să trimită legea Parlamentului până la 1 octombrie.

Propunerile de majorare a salariilor din educaţie au fost discutate luni, la Guvern, într-o întâlnire la care au luat parte reprezentanţi ai sindicatelor, premierul Victor Ponta şi miniştrii Educaţiei, Finanţelor şi Muncii.

Sorin Cîmpeanu spunea, înaintea întâlnirii, că Ministerul Educaţiei nu are alte propuneri privind creşterea veniturilor angajaţilor din sistem în afară de cele legate de proiectul Legii salarizării, transmise deja Ministerului Muncii.

La rândul lor, sindicaliştii spuneau că întâlnirea de luni nu ar fi trebuit să aibă loc, dar au solicitat-o pentru că Guvernul a făcut “o serie de erori”.