inscriere liceuElevii completeaza incepand de vineri si pana marti, 7 iulie fişa de înscriere in clasa a IX-a in liceele de stat, fara examen, pe baza mediei de admitere, care este media aritmetică între media generală la Evaluarea Naţională şi media generală de absolvire a claselor V – VIII, potrivit metodologiei de admitere la liceu.

Media de la Evaluarea Naţională contează în proporţie de 75%, iar media generală din gimnaziu contează în proporţie de 25%.

Daca doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajai folosind, în ordine, urmatoarele criterii: a) media generală obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a b) media generală de absolvire a claselor a V – VIII c) nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale; d) nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale e) nota obţinută la proba de limba maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limba maternă în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.

În cazul în care, la o unitate de învăţământ, pe ultimul loc, există candidaţi cu opiunea exprimata pentru acea unitate scolara si care au mediile de admitere egale, atunci toţi acesti candidai sunt declarati admisi la opţiunea solicitată.

Pentru liceul teoretic şi vocaţional, repartizarea candidaţilor se efectueaza pe filiere, profiluri si specializari, în ordinea descrescatoare a mediilor de admitere/mediilor finale de admitere şi în funcţie de opţiuni.

În cazul filierei tehnologice, repartizarea candidailor se face pe domenii, în ordinea descrescatoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiuni. Repartizarea pe calificări profesionale se va face abia în următorii ani de studiu.

Candidaţii pot participa la repartizarea computerizată într-un singur judeţ şi completează fişa la şcolile generale pe care le-au absolvit. Candidaţii care participă la admitere în alte judeţe se înscriu la centrul special de înscriere din judeţul în care doresc să fie admişi, în perioada prevazută de grafic.

Înscrierea candidaţilor la admitere se face prin completarea fişelor de înscriere, conform modelului stabilit de Comisia Naţională de Admitere. Completarea listei de opţiuni se face de către candidaţi în prezenţa părintelui/tutorelui legal instituit şi a dirigintelui clasei. Aceştia, împreuna cu candidatul, vor semna fisa de înscriere.

In intervalaul 4 – 8 iulie va avea loc introducerea în baza de date computerizată a datelor din fişele de înscriere si  verificarea de către părinţi şi candidaţi a fişelor editate de calculator, corectarea greşelilor în baza de date computerizată şi listarea fişelor corectate din calculator.

9 iulie 2015 este termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul judeţean dIn ine admitere/al municipiului Bucureşti, precum şi a listei absolvenţilor care nu participă la repartizarea computerizată Predarea de către comisia din centrul de înscriere a fişelor de opţiuni originale la centrul de admitere judeţean/al municipiului Bucureşti

Pe 10 iulie 2015 are loc transmiterea bazei de date de la centrele de admitere judeţene/al municipiului Bucureşti la Centrul Naţional de Admitere

Pe 11 si 12 iulie 2015 se va face verificarea şi corectarea bazelor de date de către Comisia Naţională de Admitere şi comisiile de admitere judeţene/a municipiului Bucureşti, iar modificarile vor fi transmise la comisia naţională

13 iulie 2015 este programata corectarea erorilor şi confirmarea încheierii modificărilor iar pe 14 iulie 2015 va avea loc repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2015 – 2015

Pe 15 iulie 2015 este programata afişarea în unităţile de învăţământ gimnazial a listelor cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal de stat din judeţ/municipiul Bucureşti. Afişarea de către fiecare unitate de învăţământul liceal a listei candidaţilor repartizaţi în acea unitate

In intervalul 16 iulie -24 iulie 2015 are loc  depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi.