spa-logo-2Ministrul Sanatatii, Nicolae Bănicioiu, vrea ca din toamnă să fie obligatoriu o oră de educaţie sanitară, la toate clasele, o dată pe săptămână sau la două săptămâni, în care să fie prezentate noţiuni despre alimentaţia sănătoasă, prim ajutor, reguli de igienă şi consultul medical, iar disciplina nu ar trebui sa fie una optionala.

Anuntul a fost facut la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, cu ocazia lansării site-ului “suntprimulajutorjunior.ro”, din cadrul proiectului pilot de educaţie medicală şi prim ajutor pentru copii “Sunt primul ajutor”.

Luni a fost lansat, la Bucureşti, site-ul de educaţie medicală şi prim ajutor pentru copii “suntprimulajutorjunior.ro” şi anunţat proiectul pilot de educaţie medicală şi prim ajutor pentru copii “Sunt primul ajutor!, în judetele Cluj şi Sibiu şi reluarea acestuia în Bucureşti, pentru anul şcolar 2015-2016.

Site-ul “suntprimulajutorjunior.ro”, în limbile romană, engleză, franceză şi maghiară, a apărut ca o necesitate pentru cei dornici să se implice activ în caz de nevoie a comunităţii, prietenilor, colegilor sau membrilor familiei, până la venirea personalului de specialitate. Deşi se adresează în mod special elevilor, vârsta celui ce poate salva o viaţă, în astfel de cazuri nu contează.

Site-ul conţine “Ghidul de educaţie medicală şi prim ajutor – “Sunt primul ajutor! SPA Junior!”, în patru limbi, pe capitole, o secţiune dedicată proiectului pilot de educaţie medicală şi prim ajutor pentru copii, fotografii realizate în cadrul acestuia şi apariţiile proiectului în media, dar şi testimoniale ale participanţilor la evenimentele precedente, a spus autoarea ghidului, Mihaela Arion.

Proiectul pilot “Sunt primul ajutor!” a apărut ca o necesitate în ceea ce priveşte educaţia sanitară a copiilor încă din ciclul primar de învătământ. Ca urmare a apariţiei, în urmă cu doi ani, a ghidului “Sunt primul ajutor! SPA Junior”, autorităţile din învăţământ şi din domeniul medical au propus un proiect prin care noţiunile de educaţie medicală şi de prim ajutor din ghid să fie predate în şcolile din Bucureşti.

Elevii implicaţi în program învaţă să aplice şi să execute corect manevre de salvare a vieţii, dar şi noţiuni de igienă şi de prevenire a afecţiunilor transmisibile. Prezentarea noţiunilor privind modul de organizare, funcţionare şi utilizare a Sistemului Naţional Unic pentru Apel de Urgenţă 112 către grupurile de elevi din şcolile desemnate să participe în cadrul acestui proiect este un alt obiectiv al proiectului. Acestuia se adaugă însuşirea noţiunilor de prevenire a accidentelor casnice, şcolare, rutiere, conştientizarea obiceiurilor cu mare risc (droguri, alcool, tutun), rolul alimentaţiei sănătoase, conştientizarea importanţei donării voluntare de sânge şi prevenirea riscurilor situaţiilor de urgenţă în şcoli şi în afara lor.