oscars“Birdman”, de Alejandro Gonzalez Iñárritu, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film, la cea de-a 87-a gală de decernare a acestor distincţii, care a avut loc la Los Angeles. Filmul a avut nouă nominalizări şi a mai fost premiat pentru “cea mai bună imagine”, “cel mai bun scenariu original” şi “cea mai bună regie”.

Anul acesta, la aceeaşi categorie au mai fost nominalizate filmele “American Sniper”, de Clint Eastwood, “Boyhood”, de Richard Linklater, “The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, “The Imitation Game”, de Morten Tyldum, “Selma”, de Ava DuVernay, “The Theory of Everything”, de James Marsh, “Whiplash”, de Damien Chazelle.

Filmul regizat de Alejandro Gonzalez Inarritu prezintă portretul unui fost star al filmelor cu super-eroi, interpretat de Michael Keaton, care încearcă să revină în actualitate şi să aibă din nou succes cu ajutorul unei piese pe Broadway. Din distribuţia peliculei mai fac parte Edward Norton, Emma Stone, Naomi Watts şi Zach Galifianakis.

Julianne Moore a câştigat Oscarul la categoria “cea mai bună actriţă în rol principal” pentru portretizarea unei femei care suferă de maladia Alzheimer în filmul “Still Alice” – acesta fiind primul ei premiu Oscar din carieră din cinci nominalizări.

Patricia Arquette, din “Boyhood”, şi J.K. Simmons, din “Whiplash”, au câştigat Oscarurile la categoriile secundare de interpretare, pentru rolul unei mame singure, respectiv cel al unui profesor de jazz extrem de exigent.

În alte categorii importante, “Birdman” şi-a întrecut din nou marii rivali, peliculele “Boyhood” şi “The Grand Budapest Hotel”, la categoria “cel mai bun scenariu original”, în timp ce “The Imitation Game” s-a impus în faţa unor filme precum “American Sniper” şi “Whiplash” la categoria “cel mai bun scenariu adaptat”.

“The Grand Budapest Hotel” s-a impus în câteva categorii tehnice majore, obţinând patru Oscaruri, pentru costume, regie artistică, coloană sonoră şi machiaj şi coafură.

“Whiplash” a ocupat locul al doilea în topul producţiilor cu cele mai multe trofee Oscar câştigate, impunându-se la trei categorii – “cel mai bun mixaj de sunet”, “cel mai bun montaj” şi “cel mai bun actor în rol secundar” (J.K. Simmons).

Excentrica Lady Gaga, opțiunea riscantă a Academiei de la Hollywood pentru a sărbători 50 de ani de la premierea filmului ”The Sound of Music” (Sunetul muzicii), s-a distins printr-o interpretare vocală impecabilă și un ‘look’ care a combinat ținuta de prințesă cu tatuaje și perucă