card-de-sanatateCasa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a încheiat vineri cu Compania Naţională Poşta Română contractul – cadru pentru serviciile de distribuire a cardului de sănătate la nivel naţional pentru o perioadă de patru ani.
Preţul unitar al serviciilor de distribuire a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate este de 2,74 lei/trimitere poştală cu confirmare de primire, la care se adaugă TVA.

Conform contractului-cadru, CN Poşta Română va distribui la nivel naţional, în următorii patru ani, un număr de aproximativ 13,6 milioane de carduri de asigurări sociale de sănătate. Contractele subsecvente aferente contractului-cadru se vor semna de către casele de asigurări cu CNPR pentru serviciile de distribuire a cardului naţional în zilele următoare.


Astăzi, prin semnarea acestui contract de distribuire a cardurilor între Casa Naţională de Asigurării de Sănătate şi Poşta Română acest deziderat devine realitate. Mă bucur pentru că în ultimele 6 luni de când sunt la Ministerul
Sănătăţii şi prin colaborarea cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări am reuşit să tipărim cea mai mare parte a cardurilor, undeva la peste 9,5 milioane de carduri printate în ultimele 6 luni, alocând şi cea mai mare parte a sumelor
necesare tipăririi-123 de milioane de roni până în momentul de faţă şi având şi banii alocaţi pentru ultima tranşă de un milion de carduri câte mai sunt acum la tipărit”, a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.

În lunile septembrie şi octombrie vor fi distribuite cardurile tipărite pentru 12,5 milioane de asiguraţi.
În următorii patru ani va continua tipărirea şi distribuirea carduri lor pentru persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani şi/sau vor dobândi calitatea de asigurat.

”Poșta Română se dovedește a fi cel mai important jucător pe piața liberalizată a serviciilor poștale, un partener de încredere pentru astfel de proiecte strategice. Prin contractul încheiat astăzi cu CNAS, operatorul național de servicii poștale marchează trecerea de la o politică de management de subzistență la o politică bazată pe criterii comerciale competitive, prin care să recupereze cota de piață pierdută în ultimii 20 de ani”, a declarat Alexandru Petrescu, Director General al Companiei Naționale Poșta Română.

CN Poşta Română va efectua servicii de preluare, sortare, transport şi distribuire a trimiterilor poştale conţinând carduri naţionale de asigurări sociale de sănătate pentru asiguraţii sistemului de asigurări sociale de sănătate însoţite de o scrisoare de informare a asiguratului.

CN Poşta Română va livra cardurile naţionale cu confirmare de primire, în termen de 20 de zile de la preluare, la locuinţa fiecărui asigurat pentru care a fost emis cardul naţional de asigurări sociale de sănătate, în baza cărţii de identitate şi a semnăturii de primire.

În cazul în care asiguratul nu va fi găsit de către distribuitor, după ce acesta va face dovada că a mers la domiciliul asiguratului de două ori pentru a preda personal destinatarului cardul de sănătate, distribuitorul va returna cardul de sănătate la sediul casei de asigurări în termen de 10 zile ulterioare termenului afectat livrării.

După acest termen, asiguratul îşi poate ridica propriul card de sănătate de la casa de asigurări în evidenţa căreia se află.
„Demarăm astăzi o nouă etapă pentru implementarea celui mai important proiect informatic al CNAS. Zilele acestea vor fi semnate contractele subsecvente şi în maxim două săptămâni, cardurile vor pleca spre asiguraţi. In anul 2015, serviciile medicale vor fi validate şi decontate doar în baza cardului naţional de sănătate”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Cardul naţional de sănătate este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS şi conţine datele de identificare ale asiguratului. El va deveni instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistem (PIAS).