tbcAnual peste un milion de copii din întreaga lume, dublu față de anul 2011, se îmbolnăvesc de tuberculoză, dar 32.000 dintre aceștia dezvoltă o formă a bolii care este rezistentă la tratamentele cu diverse tipuri de antibiotice, potrivit unui raport al oamenilor de știință americani dat publicității pe 24 martie, de Ziua Înternațională de Luptă Împotriva Tuberculozei.

Cercetătorii estimează că unul din trei oameni, la nivel mondial ar fi infectați cu tuberculoză, o statistică incredibilă pe care cei mai mulți o asociaza doar cu viata din vremea personajelor celebrului roman al lui Victor Hugo, Mizerabilii.

Comparabila cu HIV sau malaria, TBC face cate o victima la fiecare două secunde.

Noile estimări fac ca evaluarea acceptată anterior, de 500 de mii de cazuri anuale de îmbolnăvire de TBC la copii, să pară prea optimistă. Cercetătorii cred  sica o treime dintre cele un milion de cazuri de tuberculoză la copii nu sunt diagnosticate.

Sistemul medical slab dezvoltat din ţările sărace ar avea o mare parte din vina pentru aceasta situaţie. O altă explicaţie pentru lipsa diagnosticării la timp a unora dintre copii bolnavi de TBC este modul diferit în care se manifestă tuberculoza în rândul copiilor.

Dacă la adulţi plămânii sunt principala ţintă a bacilului tuberculozei, în cazul copiilor infecţia este localizată de obicei în alte organe decât plămânii. Testele comune pentru identificarea bolii iau în calcul prezenţa bacteriilor în plămâni. Se pare că medicii nu reuşesc să recunoască simptomele nici dacă plămânii copiilor sunt infectaţi, numărul bacteriilor nefiind suficient de mare încât să permită detectare acestora.

Principala cale de transmitere a tuberculozei este tusea celor care sunt în faza contagioasă a bolii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.