educationMinistrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat joi că Bugetul pe anul 2014 înseamnă un pas înainte pentru Educaţie şi că voinţa de a majora în continuare finanţarea sistemului de învăţământ este fermă.

„Bugetul pe anul 2014 înseamnă un pas înainte pentru Educaţie. Creşterea de la 19,8 miliarde de lei, cât am avut anul acesta, la 21,7 miliarde pentru anul viitor este certă. Educaţia primeşte bani mai mulţi! După ani de subfinanţare, este firesc ca nevoile sistemului să fie mari. Orice creştere însă trebuie să fie raţională, sustenabilă, bazată pe potenţialul economiei. În acest sens, semnalul transmis de Guvern este clar, iar voinţa de a majora în continuare bugetul Educaţiei este fermă”, a declarat ministrul Educaţiei.

Remus Pricopie a mai precizat că este firesc ca profesorii să-şi dorească mai mult, dar că orice creştere se produce treptat.

„Această majorare de buget se va regăsi în salariile profesorilor debutanţi, în veniturile tuturor cadrelor didactice care au câştigat în instanţă despăgubiri pentru tăierile făcute de fostul Guvern, în modernizarea infrastructurii şcolare, în susţinerea olimpicilor sau în decontarea transportului elevilor şi al cadrelor didactice. Este firesc ca profesorii să-şi dorească mai mult, dar nicăieri în lume nu se poate trece brusc de la o tăiere de 25%, la o majorare de 100%. Toate aceste lucruri se întâmplă treptat. Ceea ce contează este că, în acest moment, avem garanţia că Educaţia primeşte şi va continua să primească, an de an, mai mulţi bani”, a mai declarat ministrul Remus Pricopie.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a declarat, miercuri, 13 noiembrie, într-o conferinţă de presă că bugetul alocat educaţiei în 2014 va creşte.

În 2014, bugetul Educaţiei va fi suplimentat cu circa 350 milioane euro, pentru plata diferitelor lucrări la şcoli, universităţi, cămin, iar începând cu 1 ianuarie 2014 salariile debutanţilor din învăţâmânt vor creşte “semnificativ”, a anunţat Mihnea Costoiu, citat de Agerpres. De asemenea, oficialul a afirmat că în 2014 sumele pe care Guvernul le va plăti pentru acoperirea cheltuielilor generate de sentinţele date de instanţe ca urmare a diminuării salariilor din anul 2010 vor reprezenta un efort financiar de “peste un miliard de lei”. “Cu alte cuvinte, Guvernul PDL a tăiat 25%, profesorii au câştigat în instanţă iar în 2014 suma pe care Guvernul o va plăti este de peste un miliard de lei. Dacă această sumă nu ar fi trebuit să o plătim, ci să o introducem în plata salariilor, ar fi însemnat o creştere de 8% pentru toate cadrele didactice”, a spus Mihnea Costoiu.

Reprezentantul Ministerului Educaţiei a susţinut că, având în vedere că a fost lider al studenţilor, îi înţelege pe protestatari şi este deschis pentru orice dialog cu aceştia. “Atât ca fost student, cât şi ca rector al uneia dintre cele mai mari universităţi, înţeleg revendicările studenţilor şi doresc să îi asigur pe toţi că MEN depune toate eforturile pentru îmbunătăţirea situaţiei lor. Pe undeva, mă bucur, ca lider al mişcării studenţeşti în perioada studenţiei, de faptul că generaţia tânără dă dovadă de implicare şi acţionează pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă sistemul şi nu pot decât să apreciez că sunt implicaţi şi doresc rezolvarea acestora”, a declarat Costoiu.

El a arătat că împreună cu studenţii s-a întâlnit pe parcursul ultimelor zile cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi au fost înaintate MFP “anumite propuneri”, care au şi rezolvări. “Continuăm să dialogăm cu studenţii. Unele dintre solicitări îşi găsesc rezolvare imediată, altele sunt în curs de rezolvare în această perioadă şi continuăm dialogul, astfel încât atunci când vom finaliza bugetul să avem veşti bune pentru aceştia”, a afirmat ministrul. Ministrul a reiterat că educaţia este considerată prioritate pentru Executiv. “Guvernul din care fac parte şi eu, personal, considerăm educaţia ca prioritate şi în aceste condiţii, ţinând cont de constrângerile bugetare, pentru anii 2013 şi 2014 ne-am concentrat atenţia pentru a rezolva o parte dintre problemele pe care sistemul le are”, a spus demnitarul, potrivit rtv.net.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.