Unii parinti vor ca educatia sexuala sa fie optionala, dupa modelul orei de religieAsociaţia ”Părinţi pentru Ora de Religie” (APOR) solicită, Preşedinţiei, ca disciplina ”educaţie pentru sănătate”, în măsura în care aceasta îşi propune să includă ”educaţie sexuală”, să rămână opţională, după modelul orei de religie.

Mesajul vine în contextul în care in urma cu o saptamana, la dezbaterea “Educatie pentru sanatate” organizata la Cotroceni, ministrul Muncii, Claudia-Ana Costea, a afirmat că autorităţile trebuie să deruleze programe de educaţie pentru viaţă în şcoli, inclusiv de educaţie sexuală, citând statistici potrivit cărora jumătate dintre tinerii activi sexual care au parteneri stabili nu utilizează mijloace contraceptive.

Reprezentanţii Asociaţiei ”Părinţi pentru Ora de Religie” spun că trebuie făcută distincţia între educaţia pentru sănătate şi educaţia sexuală, ”promovată insistent în ultimii ani de unele curente şi organizaţii cu tentă ideologică”, apreciind că trebuie vorbit despre ”educaţie pentru viaţa de familie”, şi nu despre ”educaţie sexuală”.

”Dorim să oferim copiilor noştri o educatie axată pe promovarea unor relaţii personale, profunde, care să încurajeze şi să pregătească viitorii adulţi în vederea vieţii de familie, mai ales în contextul în care România trece printr-o criză demografică de o gravitate deosebită, considerate risc la adresa siguranţei naţionale. În acelaşi timp, respingem modelul educaţiei sexuale comprehensive, hedoniste, cu accent pe explicarea mecanicii actului sexual şi a mijloacelor de protejare contra sarcinii şi care exclude moralitatea din intimitate. Din experienţa altor ţări, acest model s-a dovedit falimentar ca rezultate şi a generat conflicte acute între unele comunităţi şi autoritatea de stat. Replicarea sa în România ar fi o gravă eroare”, arată reprezentanţii APOR.

Potrivit acestora, în problemele atât de importante precum viaţa intimă, familia trebuie să-şi păstreze rolul de formator principal al caracterului copiilor, părinţii fiind cei care au dreptul şi îndatorirea de a se îngriji de dezvoltarea, educaţia şi pregătirea profesională a copiilor, potrivit propriilor lor convingeri.

”Având în vedere că perspectivele grupurilor sociale asupra sexualităţii sunt foarte diferite şi ireductibile, solicităm ca disciplina educaţie pentru sănătate, în măsura în care aceasta îşi propune să includă educaţie sexuală să rămână opţională, după modelul orei de religie. Este singura cale democratică de a rezolva solicitările legitime legate de acest subiect”, adaugă APOR , in punctul de vedere semnat de presedintele asociatiei Liana Stanciu.