Peste 800.000 de români își serbează pe 6 decembrie onomastica de Sărbătoarea Sfantului Ierarh Nicolae, cunoscut și drept „Făcătorul de Minuni”.

Majoritatea bărbaţilor care îşi sărbătoresc onomastica se numesc Nicolae. Ca şi derivate ale numelui, regăsim – Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Mai puţini numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas. Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.

Din totalul româncelor care îşi sărbătoresc ziua numelui majoritatea se numesc Nicoleta. Există şi românce cu numele: Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Mai puţine femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.

Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscop al Mirelor Lichiei, este pomenit de Biserica Ortodoxă la 6 decembrie.

Sfântul Ierarh Nicolae este patronul marinarilor şi al copiilor, salvatorul celor din temniţă şi primejdii, ajutătorul săracilor şi al celor nedreptăţiţi.

Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datorează faptelor de milostenie deosebită ale Sfântului Nicolae. Puţini sfinţi au fost milostivi ca sfântul Nicolae, arăta arhimandritul Ilie Cleopa. El tot ce avea împărţea la săraci, iar pe cei din nevoi şi din primejdii îi izbăvea de pedeapsă şi de moarte cu rugăciunile sale.

Pentru aceasta l-a învrednicit Mântuitorul Hristos cu darul facerii de minuni şi al vindecării suferinţelor omeneşti. Căci mare putere are milostenia, milostenia materială şi duhovnicească a împodobit sufletele sfinţilor.

În popor se crede că de Sfantul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În această zi Moșul își scurtură barba sură și începe să ningă. Iar dacă nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a intinerit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.