2 miliarde, bani luați de la rectificarea pentru Educație, pe motiv de proiect nescris

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a transmis, marţi, că banii luaţi de la Educaţie, la rectificarea bugetară, reprezintă sume care au fost prevăzute pentru proiectul privind achiziţia de table inteligente şi tablete, prin fonduri europene, dar proiectul nu a fost încă scris.

”În pregătirea deciziilor aferente rectificării bugetare, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a procedat la analiza veniturilor și cheltuielilor pentru anul 2019. Proiectul „România modernă, România digitală”, anunțat de fostul ministru al Educației, a fost introdus în Bugetul ministerului pentru anul 2019, la titlul 58: „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020″. Acest proiect era destinat schimbării sistemului de predare a lecţiilor, prin achiziţionarea de table inteligente și de tablete. Proiectul în cauză, în valoare de 2 miliarde lei, din care 400.000 lei reprezintă cofinanțarea națională, iar 1.600.000.000 lei reprezintă fonduri externe nerambursabile, nu a fost scris, și cu atât mai puțin implementat”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

Până în acest moment, nu a fost redactată și aprobată cererea de finanțare. Prin urmare, pentru rectificarea bugetară, bugetul MEC a fost diminuat cu suma prevăzută pentru acest proiect nerealizat, potrivit comunicatului.

”Activitatea curentă a sistemului de educație nu este afectată, existând fonduri suficiente pentru susținerea cheltuielilor operaționale, așa cum au fost planificate”, se menționează în comunicarea ministerului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *