Aproximativ 400 de cazuri noi de cancere pediatrice sunt diagnosticate anual în România

Aproximativ 400 de cazuri noi de cancere pediatrice sunt diagnosticate şi tratate anual în România, ceea ce înseamnă o incidenţă anuală de 10 cazuri la suta de mii de copii, arată un studiu prezentat joi de Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică.

Conform acestui studiu, în perioada 2010 – 2017 s-au înregistrat 3.708 cazuri de cancer la copii, cea mai mare frecvenţă fiind la grupa de vârstă 0 – 4 ani, iar cele mai puţine cazuri – la adolescenţi (15 – 19 ani).

Cele mai frecvente tumori ce afectează copiii sunt leucemiile (31%), urmate fiind de limfoame (16%), tumorile sistemului nervos central (14%) şi de tumori osoase şi ţesuturi moi (7%), arată studiul.

Rata medie de supravieţuire la copiii din România diagnosticaţi cu cancer este de 69,1%, cu 10% mai mică decât media Europei de Vest, dar în concordanţă cu media regiunii Europei de Est – 70% (Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Lituania, Estonia, Letonia).

Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică a prezentat, alături de Asociaţia Dăruieşte Aripi, rezultatele studiului cu privire la supravieţuirea copiilor cu cancer din România.

Rezultatele reprezintă analiza datelor adunate la nivel naţional privind cazurile de cancer la copii şi tineri diagnosticaţi în perioada 2010 – 2013, demers posibil ca urmare a înfiinţării Registrului Naţional al Cancerelor la Copil în România.

Prezent la evenimentul “Supraviețuirea copilului cu cancer în România – prima analiză pe date naționale “, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a spus că, în onco- pediatrie este nevoie de o abordare intersectorială în care domeniul medical trebuie sprijinit de măsuri și acțiuni de suport pentru asigurarea accesului la educație, măsuri de reinserție socială, de sprijin social al copiilor, dar mai ales al părinților, astfel încât copilul să poată fi îngrijit și recuperat pentru societate.
În tratarea afecțiunilor oncologice, fără o abordare interdisciplinară nu există rezultate. Indiferent de tip și localizare, cancerul este o afecțiune care nu poate fi tratată de un singur doctor. Specialiștii trebuie să se așeze la aceeași masă pentru a alege varianta optimă de tratament pentru bolnavi.
“Începând de anul acesta, am introdus în Contractul -Cadru obligativitatea centrelor de oncologie de a folosi tumor-boardul pentru a primi finațare. Am operaționalizat tumor bord-ul. De altfel, aveam în legislație această sintagmă de tumor board, de echipă multidisciplinară care tratează tumorile. Din păcate, unii nu au putut să facă dovada că în tratamentul pacienților cu cancer s-a folosit acest lucru. De anul acesta a devenit obligatoriu” a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Ministrul Sanatatii a mai amintit că instituția pe care o coordonează are în lucru 108 registre de boală, care vor oferi o situație clară, predictibilitate, pentru a asigura finanțarea necesară.
Pentru aceste registre au fost accesate fonduri europene, coroborat cu fonduri norvegiene și elvețiene.

“De aceea am definit anul viitor ca anul programelor naționale de sănătate, pentru că, în sfârșit, vom avea o imagine foarte clară asupra nevoilor de finanțare pentru resursa umană și pentru finanțarea medicației pentru pacienți”, a spus ministrul Sănătății

In ceea ce priveste accesul pacienților la tratament, anul trecut, MS a introdus 37 molecule noi pentru tratarea afecțiunilor cronice, anul acesta a continuat procesul de creştere a accesului pacienţilor la tratamente de ultimă oră, prin extinderea listei de medicamente compensate și gratuite cu încă 19 medicamente necesare pacienților cu afecțiuni cronice.
Majoritatea sunt medicamente pentru tratamentul afecțiunilor oncologice. Pentru copii și adolescenți, care au cele mai mari șanse de vindecare, au fost introduse molecule pentru tratarea leucemiei acute limfoblastice, pentru afecțiuni hemato-oncologie politransfuzată, pentru leucemia mieloidă cronică. A fost finalizat și Planul național de Cancer care va fi pus în dezbatere și pentru care este în evaluare un proiect finanțat din fonduri europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *