Elevii cu deficienţe de vedere ai Liceului Tehnologic Special “Regina Elisabeta” din Bucureşti se vor putea deplasa singuri, fără însoţitori, în interiorul campusului şcolar, cu ajutorul unui sistem de ghidare audio prin telefonul mobil.

Este vorba despre sistemul Step Hear, care constă într-o aplicaţie care este interconectată cu o platformă. Sistemul înseamnă un mijloc de ghidare audio a persoanelor cu deficienţe de vedere cu ajutorul telefonului. T0lefonul intră în conexiune cu unul dintre senzori, iar telefonul spune în timp real unde este, unde vrea să meargă, direcţiile spre care vrea să meargă, distanţele spre care vrea să meargă, ce se află împrejurul lui. Cu ajutorul sistemului Step Hear se transformă imaginea tridimensională vizuală într-un mesaj audio. Mesajele audio sunt preînregistrate, încărcate pe o platformă cloud şi de acolo cineva ajută să la mersul independen fără însoţitori.

Directorul Liceului Tehnologic Special “Regina Elisabeta”, Trifan Eugen, a afirmat că sistemul este foarte util şi îi ajută pe elevii unităţii de învăţământ să se orienteze în interiorul campusului.

Preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Tudorel Tupiluşi, a spus că beneficiul va fi unul major pentru cei cu deficienţe de vedere, pentru că aceştia se vor putea orienta singuri, fără baston, fără însoţitor, acest lucru reprezentând “un pas foarte important pentru o viaţă independentă”. “Cu ajutorul acestei aplicaţii, dacă se va implementa pentru întreg Bucureştiul sau chiar şi în celelalte oraşe, va fi un lucru extraordinar de bun pentru deficienţii de vedere”, a spus Tudorel Tupiluşi.

Acordul privind implementarea sistemului de ghidare cu ajutorul telefonului mobil a persoanelor cu deficienţe de vedere “Step Hear” a fost semnat luni la sediul Liceului Tehnologic Special “Regina Elisabeta” din Bucureşti de reprezentanţi ai Clubului Cavalerilor Hospitalieri-Cavaleri de Malta, cei ai unităţii de învăţământ şi ai Asociaţiei pentru Progres, Atitudine şi Respect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.