Femeile care primesc ajutor din partea partenerului sunt mult mai predispuse să continue alăptarea pentru o perioadă mai lungă de timp, iar implicarea tatălui în procesul de alăptare este o modalitate excelentă pentru conexiunea între tată și nou născut, cu beneficii semnificative pentru bebeluș. Mai mult, 76% dintre mame sunt de părere că este nevoie de mai multă informație despre modul în care partenerii își pot împărți sarcinile pe parcursul procesului de alăptare, potrivit unei cercetări realizate de Philips Avent, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării 2019.

Rezultatele cerceătrii demosntrează că deși alăptarea este în mod natural sarcina mamei, femeile care alăptează au nevoie de sprijin din partea celor care o înconjoară. Majoritatea mamelor care au răspuns la chestionar și-ar dori ca partenerii lor să fie implicați în fiecare aspect al îngrijirii copilului nou născut. 65% dintre mame și-ar dori ca partenerii lor să ajute la pregătirea biberonului, iar 63% își doresc sprijin pentru hrănirea bebelușului pe timp de noapte.

Din fericire, majoritatea tăticilor (81%) își doresc să ajute, însă există anumite situații unde ar putea să ofere mai mult sprijin. În timp ce majoritatea partenerilor (82%) se implică să calmeze și să verifice copilul, mai puțin de jumătate (46%) curăță pompele de sân sau biberoanele pentru următoarea alăptare și doar 41% își petrec timpul citind informații despre cum să hrănească bebelușul. Acest lucru înseamnă că există aspecte cu privire la grija pentru un nou născut care ajung în atribuțiile mamei, motiv pentru care se impune o educație mai bună a părinților. Acest lucru este reflectat de rezultatele cercetării care arată că 76% dintre mame sunt de părere că este nevoie de mai multă informație despre cum partenerii își pot împărți sarcinile pe parcursul procesului de alăptare. Rezultatele sugerează că prin educarea taților cu privire la beneficiile alăptării se poate dubla probabilitatea ca bebelușii să fie alăptați exclusiv în primele 6 luni de viață, aspect care trebuie să fie luat în considerare de către tinerii părinți.

Beneficiile alăptării atât pentru mamă, cât și pentru copil sunt recunoscute în întreaga lume, însă, în timp ce ratele globale de inițiere a alăptării sunt de aproximativ 60%-95% la naștere, acestea scad treptat în timp. Acest lucru conduce la scăderea ratei de alăptare la vârsta de 6 luni. Asigurarea unui sprijin constant pentru mamele care alăptează este esențială, mai ales că femeile devin din ce în ce mai constrânse de timp, iar majoritatea trebuie să jongleze între timpul alocat carierei și grija pentru copil. Partenerii pot juca un rol activ în procesul de alăptare iar, din fericire, majoritatea sunt deschiși să se implice în creșterea copilului.

Cercetarea sugereazăcă prietenii, membrii familiei și personalul specializat pot juca un rol important, iar implicarea partenerului în procesul de alăptare poate să genereze o multitudine de beneficii pentru nou născut. Mai mult decât atât, studiile arată că femeile care primesc sprijin de la partener sunt mult mai predispuse să inițieze și să continue alăptarea pentru un timp mai îndelungat, în timp ce implicarea în procesul de alăptare încurajează legătura dintre tată și bebeluș în perioada post naștere. S-a demonstrat că acest lucru are beneficii semnificative pentru bebeluș, inclusiv reducerea întârzierii cognitive și luarea în greutate la sugarii prematuri.

„Rolul tatălui s-a schimbat în ultimii anii”, menționează prof. Abou-Dakn, medic-șef ginecolog la Spitalul Sf. Iosif din Berlin și specialist în domeniul conexiunii tată-copil. „Bărbații sunt acum mult mai dispuși să se implice în procesul de creștere al bebelușului. Nu numai că a crescut procentul prezenței acestora la naștere, dar preiau și numeroase responsabilități de îngrijire și creștere a bebelușului. În această categorie se regăsește și implicarea în procesul de alăptare, un aspect foarte important în generarea unei legături între tată și copil, cu beneficii pe care cel mic le va resimți pe tot parcursul vieții.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.