Părinți, bunici, pregătim atât pentru voi, dar mai ales pentru cei mai mici din familie o serie de evenimente muzicale gingașe. Vă așteptăm la debutul seriei noastre “Concerte pentru bebeluși” pe 28, 29, 30 noiembrie și 1 decembrie la World Trade Center București, Sala New York, alături de grupul Musicalmente, condus de muzicologul portughez Paulo Lameiro.

„Cu cât sensibilitatea muzicală este cultivată mai devreme”, spune Lameiro, muzicolog și pedagog portughez, dar și pionier al educației muzicale timpurii, „cu atât mai bine”.

Lameiro a pus bazele proiectului „Concerte pentru bebeluși”, care aduce muzicieni în săli de concerte accesibile bebelușilor, pentru că vrea să profite de hipersensibilitatea lor față de lumea sunetelor, de capacitatea lor de a capta lumea inconjurătoare ca pe un nou permanent.
Totodată, spune muzicologul care conduce și un centru de formare destinat educatorilor muzicali pentru vârste timpurii, „(perioada 1-3 ani) este cea mai potrivită pentru a-i oferi copilului toate elementele unei structuri care să-i permită să înțeleagă, poate chiar să studieze mai târziu muzică.”

Lameiro nu propovăduiește de unul singur religia sunetelor timpurii, ci e susținut de specialiști în neuroștiință care explică dezvoltarea precoce a limbajului și a motricității datorită expunerii la sunete.
Pedagogul care în aproape 20 de ani de la ideea „Concerte pentru bebeluși” a ajuns la peste 100.000 de copii nu livrează, de fapt, concerte, ci experiențe, călătorii. Nu doar pentru cei care abia separă cerul de pămant cu privirea, dar și pentru adulți. Toată familia se lasă purtată într-un clash de clarinet, saxofon, harpă sau ukulele. Copiii se vor legăna în poalele părinților pe Monteverdi, Bach sau Mozart, unii vor bate din palme, vor pipăi instrumente sau le vor studia suspect într-o tură de-a bușilea. Unii vor tresări la clapa unui acordeon, alții vor bate din palme pe ritmul lor interior.

Lameiro, tată a doi copii, și-a dedicat viața din Portugalia studiilor muzicale: voce, științe muzicale, etnomuzicologie și a devenit, treptat, tot mai interesat de știința din spatele muzicii, așa că fondat Școala de Arte SAMP. Acolo, prin pedagogie muzicală dezvoltă proiecte cu efecte terapeutice pentru copii, bătrani, deținuți, persoane cu dizabilităti fizice sau cu probleme de sănătate mintală. Când nu e de găsit cu un grup vulnerabil, inseamnă că se face folositor secției de pediatrie din Leiria, orașul de 130.000 de locuitori în care a crescut.
Mozart e pregătit să fie transpus pe ukulele și acordeon, să fie interpretat pe buzele prichindeilor. Paulo Lameiro abia așteaptă exercițiul, complicitatea dintre părinți, bunici, copii, instrumente și tăcere. Participanții complici sunt rugați doar să aducă ascultarea.

Ludiceea a luat naștere în Spania, după ce Andreea Bâscă, promoter de concerte, a adus pe lume o fetiță și a început să caute contexte jucăușe prin care să-i arate lumea de cum deschide ochii, dar mai ales să-i transmită dragostea de sunete și imagine. Ca parte a echipei Twin Arts, Andreea a ajutat ani la rând publicul românesc să se-ndrăgostească la Sala Radio sau Sala Palatului de artiști ca Gregory Porter, John Mclaughlin, Brad Mehldau, Ibrahim Maalouf, Snarky Puppy sau Robert Glasper. Poveștile artistice ale Twin Arts continuă și prin Ludiceea, pentru cea mai fragedă categorie de vârstă, dar și pentru copii până la 14 ani. Pe agenda noastră veți găsi concerte, piese de teatru, expoziții, instalații media și multe alte evenimente ce vor avea mereu ca scop interacțiunea care stimulează inteligența și imaginația.
Toate proiectele de live entertainment pe care vi le propunem sunt pentru noi, cei care știm să pășim, dar mai ales pentru cei care nu și-au început incă drumurile și asteaptă să-i inițiem.

Program:

28 noiembrie: Concert I: ora 10:00, Concert II: ora 11:45, Concert III: ora 15:00
29 noiembrie: Concert I: ora 10:00, Concert II: ora 11:45, Concert III: ora 15:00
30 noiembrie: Concert I: ora 10:00, Concert II: ora 11:45, Concert III: ora 15:00
01 decembrie Concert I: ora 10:00, Concert II: ora 11:45, Concert III: ora 15:00

Durata unui concert este de 45 de minute.

Bilete:
Pentru „Concerte pentru bebeluși” se pun în vânzare 3 tipuri de bilete:

1. Bilete pentru bebeluși de la 0 la 18 luni la prețul de 70 de lei
2. Bilete pentru copii de la 19 luni la 3 ani, la prețul de 70 de lei
3. Bilete pentru copii cu vârsta peste 3 ani și adulți (acestea sunt biletele pentru frați și surori mai mari, părinți sau bunici.) Prețul lor este de 75 de lei.
Biletele sunt individuale, valabile pentru o singură persoană.

Biletele se găsesc în format electronic pe www.iabilet.ro și în rețeaua fizică iabilet.ro/retea : în toată țara din magazinele Flanco, Librăriile Cărturești, magazinul Muzica, de la stand-ul de bilete de la Metrou Unirii 1 (lângă casa de bilete Metrorex), din magazinele UMAN, Senia și IQ BOX, din agențiile Perfect Tour, de la Hard Rock Cafe, Berăria H, Cafe Deko, Club Quantic, Club Vintage și Expirat Halele Carol (între orele 18:00-22:00 (în zilele de funcționare)) și de pe cele 1500 Stații de Plată SelfPay.

Online pe www.iabilet.ro, puteți plati cu cardul prin Paypal, pe factura Vodafone sau Orange cu plata la sfârșitul lunii sau ramburs cu plata cash prin FanCurier oriunde în țară.

Detalii pe: www.ludiceea.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.