Un program a cărui tehnologie este similară asistentului virtual Alexa al platformei Amazon, menit să descifreze nevoile indicate de plânsul bebeluşilor, precum foamea, schimbarea unui scutec murdar şi durerea, a fost creat de o echipă internaţională de cercetători, potrivit dpa.com, citat de Mediafax.ro.

Bebeluşii pot plânge din numeroase motive şi, de obicei, după o perioadă, părinţii reuşesc să interpreteze de cele mai multe ori corect cauza. Însă mulţi părinţi sunt stresaţi pentru că le este dificil să înţeleagă exact problemele copiilor.

Un grup internaţional de cercetători a dezvoltat un program bazat pe inteligenţa artificială care poate fi util în acest sens.

Cercetătorii spun că programul poate face distincţia între plânsul normal, provocat de foame sau nevoia de contact fizic, şi cel special, cauzat de diferite boli, dureri.

Identificarea tiparelor în ceea ce priveşte plânsetele bebeluşilor a fost dificilă pentru cercetători, dar cel mai recent program bazat pe inteligenţa artificială creat de aceştia a reuşit acest lucru.

Echipa a inclus cercetători de la Institute of Electrical and Electronics Engineers, o asociaţie mondială de ingineri cu sediul la New York, SUA, şi de la Chinese Association of Automation, din China.

Sistemul pus la punct de aceştia foloseşte algoritmi de recunoaştere automată a vorbirii, aceeaşi tehnologie utilizată pentru conceperea asistenţilor virtuali folosiţi de companii precum Google şi Amazon, pentru a detecta şi interpreta diferitele caracteristici ale plânsetelor bebeluşilor. Cercetătorii au folosit un proces numit “detectare comprimată” – care reconstruieşte semnale bazate pe date incomplete – pe care l-au aplicat pentru a recunoaşte şi clasifica caracteristicile plânsetelor, pentru a determina motivul acestora şi cât de urgentă este nevoia respectivă.

În afară de faptul că este un instrument util părinţilor, programul poate fi folosit de angajaţii din sistemul de sănătate care se ocupă de îngrijirea bebeluşilor.

Autorii programului spun că vor încerca să creeze produse care să poată fi folosite în spitale şi centre de cercetare medicală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.