Procurorul general al României, Bogdan Licu, a dispus un control la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, în urma imaginilor în care un procuror pare că ar brusca fetița din Baia de Aramă, în timp ce era luată de la casa asistentului maternal care a crescut-o în ultimii șapte ani spre a fi dată în adopție către o familie de români din SUA.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus la data de 21 iunie 2019 efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind împrejurările și modalitatea în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a exercitat supravegherea cercetării penale în cauza mediatizată, inclusiv în ceea ce privește coordonarea activității de efectuare a percheziției domiciliare din ziua de 21 iunie 2019”, a transmis Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, vineri seară, scrie Digi24.ro

Potrivit sursei citate, controlul va fi efectuat de către procurori din cadrul Serviciul de Îndrumare și Control.

Sorina, o fetiță de opt ani, a fost luată cu mascaţii vineri din casa în care a fost crescută de un asistent maternal, în Baia de Aramă, județul Mehedinți, după ce copila a fost înfiată de o familie din America.

Un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a dispus, vineri, efectuarea unei percheziții la locuința asistentului maternal care s-a opus ca fetița să meargă la cei doi soți care au înfiat-o.

Potrivit asociației de magistrați VeDemJust, asistentul maternal a refuzat de două ori să o adopte pe copilă și i-ar fi inoculat ideea că părinții adoptivi îi vor răul.

„După ce asistentul maternal a fost întrebat de două ori dacă dorește să adopte copilul și a refuzat, a fost decisă adopția în favoarea unei familii de români stabilită în SUA”, subliniază VeDemJust.

În plus, „reprezentanții ANPDC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie) au fost în repetate rânduri la asistentul maternal pentru a solicita predarea amiabilă a copilului. Acesta a refuzat categoric, tratând cu dispreț autoritățile și inducând copilului ideea că i se vor lua organele de către adoptatori”.

„Există o hotărâre judecătorească definitivă care obligă asistenul maternal să respecte decizia cu privire la adopție. Este regretabil că presa a prezentat cazul fără o poziție din partea instituției publice ANPDC sau a organizației FONDC care s-au preocupat îndeaproape de acest caz”, mai transmite asociația de magistrați.
Procuror: Familia nu mai avea calitatea de asistent maternal

Un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a dispus, vineri, efectuarea unei percheziții la locuința asistentului maternal care s-a opus ca fetița să meargă la cei doi soți care au înfiat-o.

„Este vorba despre o fetiță de opt ani, care a fost predată părinților adoptivi, deci erau părinții fetiței, potrivit deciziei Curții de Apel Craiova. Se fac cercetări într-un dosar al Parchetului Curții de Apel Craiova, pentru infracțiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, deocarece doamna care ținea fetița nu mai era asistent maternal și o ținea acolo fără nicio calitate și în mod ilegal. De aceea s-a făcut această percheziție. S-a luat fetița și s-a predat părinților. A fost examinată de medicii de la Medicina Legală Craiova. Părinții sunt români, stabiliți în America. Este vorba despre o decizie a Curții de Apel Craiova, din 2019, prin care se încuviințează adopția acestei fetițe în favoarea soților”, a declarat Tena Tulitu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, pentru Mediafax.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.