Sindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST) solicită închiderea imediată a taberelor din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS), în principal din cauza numărului insuficient de salariaţi şi a condiţiilor de cazare.

Totodată, sindicatul cere reprogramarea seriilor de copii şi tineri până la modificarea Legii zilierilor şi rezolvarea problemelor privind condiţiile de cazare şi deficitul de personal din unităţile MTS.

“Având în vedere numărul insuficient de salariaţi din tabere, centre de agrement, unităţi de cazare şi alte unităţi MTS, unde seriile de 50 de locuri sunt asigurate de un singur angajat, iar în altele, pentru 120 de locuri muncesc 4 salariaţi, condiţiile de cazare şi lipsa investiţiilor, imposibilitatea externalizării serviciilor din cauza diminuării drastice a bugetelor, munca inumană la care sunt supuşi salariaţii prin supraîncărcarea cu sarcini, mulţi angajaţi desfăşurând activităţi multiple, incapacitatea conducerii ministerului, care nu a reuşit să obţină avizele necesare în timp util, pentru modificarea Legii zilierilor, SNST cere MTS-ului să amâne deschiderea taberelor şi să anunţe organizatorii cu privire la reprogramarea seriilor, până la remedierea tuturor problemelor existente”, se arată într-un comunicat al sindicatului remis miercuri AGERPRES.

SNST acuză, în context, nepăsarea ministerului faţă de semnalele de alarmă venite din partea sindicatului şi a unităţilor subordonate şi mimarea dialogului social, care au determinat ca bazele de agrement în care sunt organizate tabere să intre în incapacitate funcţională din cauza lipsei de personal.

“Aceeaşi situaţie este semnalată şi de unele dintre Complexurile Sportive Naţionale, dar şi de alte unităţi, care cu greu pot face faţă cerinţelor sportivilor aflaţi în cantonament. În lipsa alternativelor ce ar putea suplini munca zilierilor, s-a legalizat munca forţată a angajaţilor existenţi, care sunt nevoiţi să muncească de zece ori mai mult, să facă de toate, indiferent de fişa postului şi de programul de lucru. Drepturile salariale pentru orele suplimentare şi pentru munca în zilele de repaus nu pot fi asigurate, nu se pot acordă libere în termenul legal, iar dacă s-ar organiza concurs pentru posturile vacante, nu se va înghesui nimeni pe salariul de 1.500 lei”, precizează comunicatul.

Reprezentaţii sindicatului din domeniu arată, de asemenea, că au crescut nejustificat cheltuielile de funcţionare iar sume importante din buget au fost direcţionate către servicii de curăţenie şi de alimentaţie.

Totodată, aceştia precizează că au atras atenţia Ministerului Tineretului şi Sporturilor asupra faptului că eliminarea zilierilor, pe fondul deficitului de personal din domeniu, va duce la blocarea activităţii din tabere, însă ministerul a ignorat solicitările sindicatului.

În aceste condiţii, SNST solicită sprijinul Guvernului pentru deblocarea situaţiei arătând că persoanele din conducerea MTS nu pot gestiona această problemă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.