Deși rata mortalității infantile este în dinamică descendentă în ceea ce privește media pe țară, odată cu dotarea maternităților cu aparatură medicală vitală, harta României ne arată că sunt în continuare județe în care situația s-a cronicizat sau chiar agravat: în Tulcea, de pildă, rata mortalității la copiii sub un an e de aproape cinci ori mai mare decât în București, unde se află majoritatea maternităților de nivel III, potrivit unui comunicat de presa al organizației Salvați Copiii.

Datele provizorii procesate de INS pentru 2018 arată că:
• Cele mai mari rate ale mortalității infantile (la mia de copii născuți vii) s-au înregistrat în județele:
Tulcea 15.5
Botoșani 12.9
Sălaj 11.5
Călărași 11.2
Caraș-Severin 10

• La polul opus, cele mai mici rate ale mortalității infantile s-au înregistrat în județele:
Dâmbovița 2.9
Municipiul București 3.6
Ilfov 4.1
Giurgiu, Arad, Timiș 4.5

• S-a menținut clivajul urban/rural. Astfel, rata medie a mortalității în rândul copiilor sub un an este de 5,3 în urban în 2018, față de 7,4 la mia de copii născuți vii, cât era în 2012. Pentru rural, rata medie este de 7,9 în 2018, față de 12,9 cât era în 2012.

Cu toate că media pe țară a ratei mortalității infantile a scăzut, sunt județe unde situația rămâne dramatică, mai ales în ceea ce privește accesul la servicii medicale urgente și performante.
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat: „Salvați Copiii România a intrat în cel de-al optulea an al programului de combatere a mortalității infantile, un capitol încă dramatic pentru România. Când am demarat acest program, nu știam încă dimensiunile fenomenului și am aflat că cel mai dur criteriu de departajare între o maternitate unde prematurii și nou-născuții cu patologii severe trăiesc și cea în care șansele lor la viață sunt reduse este aparatura medicală.

Un ventilator cu suport respirator poate să pară o banalitate. Însă el nu este. Este pur și simplu criteriu pentru viață sau moarte. Sunt județe unde rata mortalității infantile rămâne de peste două ori mai mare decât cea a marilor orașe, unde există maternități de gradul III, dotate cu aparatură medicală performantă.

Tocmai de aceea Salvați Copiii a creat acest mecanism în care maternitățile ne comunică nevoile lor, iar noi punem în mișcare o întreagă rețea pentru a le putea sprijini. Pentru că diferența dintre viață și moarte o face un incubator.”
În România, nașterea este discriminatorie: lipsa aparaturii medicale într-o maternitate face diferența între viață și moarte.

Astfel, tabloul static al mortalității infantile plasează județul Tulcea în fruntea listei, cu o situație alarmantă – o creștere semnificativă a ratei mortalității infantile, de la 6,5 în 2017 la 15,5 la mia de copii născuți vii, în 2018, potrivit datelor provizorii furnizate de INS. În 2012, rata mortalității infantile în județ era de 11 la mia de copii născuți vii.
Ca o mențiune, rata mortalității infantile este în strânsă dependență cu natalitatea și aceasta este una dintre explicațiile unor diferențe între topul județelor, în ceea ce privește numărul deceselor înregistrate la copiii sub un an.
Astfel, topul se inversează atunci când vorbim despre numărul deceselor la copii sub un an, cap de listă fiind Bucureștiul, cu 72 de decese în 2018.

În tablou, județele cu cele mai mari valori absolute (top 5) arată astfel :
Municipiul București 72
Suceava 67
Bacău 48
Botoșani 46
Brașov, Iași, Constanța 43

Județele cu cele mai scăzute valori absolute (top 5)
Giurgiu, Mehedinți 10
Dâmbovița 12
Alba 14
Ialomița, Teleorman 15

Viața prematurilor depinde de investiția în maternități
În total, în România există 22 de unități medicale de nivel 3, dintre care nouă în București.
Țara noastră se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală: deși necesarul ar fi de 600 de locuri în terapia intensivă neonatală (30 de locuri la un milion de locuitori), sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, reprezentând așadar 50% din capacitatea de a îngriji nou-născuții prematuri.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Ultimul proiect național de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, vreme în care unele aparate sunt deja defecte și nu mai pot fi folosite.
Viața prematurilor depinde de investiția în maternități: 3,5% din impozitul pe venit
Salvați Copiii România a identificat, de-a lungul celor opt ani de campanie pentru reducerea mortalității infantile, mecanisme de finanțare care să acopere componenta de intervenție, pentru că salvarea vieților copiilor născuți prematur este o urgență.

Până pe 31 iulie, fiecare contribuabil poate depune Formularul 230 sau Declarația Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizației la administrația financiară de care aparține cu domiciliul. Totodată, companiile care plătesc impozit pe profit pot sponsoriza cu maxim 20% din impozitul pe profit datorat anual, dar nu mai mult de 0,5% din cifra de afaceri, iar microîntreprinderile cu maxim 20% din impozitul pe venit datorat trimestrial. Formularele se pot descărca de la www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza, iar mai multe informații despre posibilitatea companiilor de a sponsoriza programul se pot afla la mara.niculescu@salvaticopiii.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.