Administrarea tuturor femeilor care au nevoie de naştere asistată, prin utilizarea forcepsului sau a ventuzei, a unei doze unice de antibiotice reduce la aproape jumătate riscul de infecţie, arată un nou studiu preluat luni de Press Association, scrie Agerpres.ro.
Experţii care au participat la realizarea cercetării susţin că actualele recomandări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) ar trebui actualizate, astfel încât femeile care au nevoie de naştere asistată să primească o doză preventivă de antibiotice.

O astfel de procedură ar reduce infecţiile în cazul proaspetelor mame cu peste 7.000 de cazuri anual în Regatul Unit, incluzând septicemia, care poate pune reprezenta un pericol pentru viaţa pacientei, au mai precizat cercetătorii.

Studiul a ajuns la concluzia că doar circa o femeie din 10 (11%) a dobândit o infecţie după ce a primit antibiotice, în comparaţie cu una din 5 (19%) dintre cele care au primit un placebo.

În fapt, folosirea antibioticelor a scăzut per ansamblu, un număr mai mic de femei având nevoie de acestea pentru tratarea infecţiilor.

Noul studiu, publicat în revista medicală The Lancet, are la bază un studiu clinic realizat în 27 de maternităţi din Regatul Unit.

Studiul a arătat totodată că, pentru fiecare 100 de doze suplimentare de antibiotic administrate preventiv (profilactic), 168 de doze ar putea fi evitate datorită unui număr mai mic de infecţii după naştere.
“Aceste rezultate subliniază nevoia urgentă de a schimba recomandările curente ale OMS în ceea ce priveşte antibioticele precum şi recomandările altor organizaţii din Regatul Unit, America de Nord, Asia şi Australia, care nu recomandă profilaxie de rutină cu antibiotice în cazul naşterilor asistate”, spune profesorul Marian Knight, de la University of Oxford, conducătorul cercetării.

“Infecţiile asociate sarcinii sunt o cauză importantă de deces şi boli grave. Aproape una din cinci femei dezvoltă o infecţie după naşterea vaginală asistată, iar rezultate noastre arată că acest lucru ar putea fi redus la aproape jumătate cu o singură doză profilactică de antibiotic.”

Studiul este cel mai amplu de acest gen realizat până în prezent.

Femeile care nasc prin cezariană primesc deja antibiotice în mod obişnuit întrucât s-a demonstrat că acestea reduc riscul infectării plăgii, inflamării uterului şi alte infecţii materne grave cu un procent cuprins între 60% şi 70%.

Noul studiu arată că femeile care primesc antibiotice au un risc mai mic de a li se infecta sau rupe cusăturile şi au avut parte de mai puţină durere şi mai puţină nevoie de îngrijire intimă pentru această zonă.

Femeile care au primit antibiotice au avut o probabilitate mică de a necesita asistenţă din partea unui medic, asistentă sau moaşă, precum şi de o vizită la spital din cauza modului în care se vindecă rana.

Potrivit cercetătorilor, costurile totale medii suportate de Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie (NHS) la şase săptămâni de la naştere au fost cu 52,60 lire sterline mai mici în grupul femeilor care au primit antibiotice, comparativ cu cel cărora le-a fost administrat un placebo (102,50 lire sterline în comparaţie cu 155,10 lire sterline).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.