Un număr de 1.000 de paciente diagnosticate cu cancer de sân în stadii incipiente vor beneficia de sprijin financiar pentru efectuarea de teste genetice, fiecare persoană urmând să primească 17.000 lei, a anunțat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

“Pacienţii care au nevoie de un test genetic – în special doamnele şi domnişoarele depistate cu cancer mamar; pentru a se identifica schema de tratament cea mai potrivită este necesar un test genetic care nu se realizează la noi în ţară şi costă destul de mult – 3.700 de euro. Am propus Consiliului General acest proiect care l-a şi votat iniţial şi pentru început 1.000 de paciente vor beneficia, valoarea proiectului fiind de 3.700.000 de euro. Până acum s-au depus 60 de dosare. Nu există nicio piedică sau nicio restricţie sau discriminare. Pur şi simplu se depune dosarul care trebuie să aibă diagnosticul pe care l-a constatat un medic de specialitate. Pacientele trebuie să aibă buletin de Bucureşti sau rezidenţă şase luni. Se poate şi cu flotant, dar să fie de şase luni. Am discutat şi cu alţi colegi din ţară posibilitatea extinderii acestui proiect”, a declarat Firea.

Proiectul ”Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente” a fost aprobat recent de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, la iniţiativa primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, şi a fost programat să se desfăşoare în perioada octombrie 2018 – decembrie 2019.

Proiectul prevede acordarea unui sprijin financiar pentru efectuarea de teste genetice, în valoare de 17.000 lei/beneficiar, pentru 1.000 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer de sân, care au recomandare medicală eliberată de un medic specialist oncolog.

Statisticile arată că tratamentul ales de medic, în urma testărilor genetice, creşte cu peste 2 ani speranţa de viaţă a pacienţilor. Societăţile internaţionale de oncologie medicală recomandă aceste teste pentru pacienţii operaţi de cancer mamar, cu tumori de până la 5 cm, în stadiul I.

Se estimează că, în România, sunt diagnosticaţi, anual, aproximativ 9.000 de pacienţi cu cancer de sân, în fază incipientă, din care 450 – în Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.