Proaspetele mămici ar putea face un instructaj înainte de a pleca din spital cu bebeluşul. Cursul va fi urmat obligatoriu şi de taţi, iar externarea nou-născutului se va face abia după ce părinţii şi medicii semnează că au fost instruiţi în legătură cu îngrijirea bebeluşului, în primele luni de viaţă. Asta prevede un proiect de lege adoptat tacit de senatori, potrivit Digi24.ro.

În doar o jumătate de oră, părinţii nou-născuţilor vor primi informaţii despre manevre anti-sufocare la sugari, sindromul copilului scuturat, transportul adecvat în maşină şi schema de vaccinare. Vor învăţa să identifice simptomele de febră la sugari, dar şi cum să reacţioneze.

Ovidiu Raeţchi, deputat PNL: Poate fi făcut în colectiv. Cu alte cuvinte într-o sală în care pot să intre până în 20 de părinţi se poate rezolva asta de un singur asistent sau poate un practicant dintr-o şcoală medicală. În America acest instructaj este obligatoriu. Nu poţi să iei copilul fără să urmăreşti un video.

Un raport al Institutului Naţional de Statistică arată că în România se înregistrează 7,6 decese la 1.000 de nou-născuţi. Cifrele sunt de două ori mai mari decât media europeană.

Tudor Ciuhodaru, deputat PSD: Doar una din trei gravide ajung să se consulte pe perioada sarcinii pentru că nu ştiu că ar trebuie să facă acest lucru. Uitaţi-vă la rata mortalităţii infantile că e similară cu Togo sau Papua Noua Guinee şi suntem pe primele locuri în Europa. Aceste lucruri ar trebui predate de la şcoală.

Proiectul de lege nu prevede sancţiuni pentru părinţii sau medicii care nu fac instructajul. Situaţia s-ar putea schimba odată ce documentul ajunge în Camera Deputaţilor.

Ana Măiţa, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame: Sunt absolut esenţiale aceste informaţii pentru un simplu motiv. Copiii nu vin cu instrucţiuni de folosire. Ea poate fi imbogăţită cu multe alte noţiuni de nutriţie, de îngrijire a copilului.

Acum, părinţii beneficiază de cursuri gratuite în majoritatea maternităţilor. Mai mult, tăticii care urmează cursul primesc zile de concediu plătit, după naşterea copilului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.