Sistemul naţional de verificare a medicamentelor este funcţional, iar în noaptea de sâmbătă va începe să activeze, spun reprezentanţii Organizaţiei de Serializare a Medicamentelor, precizând că din 520 de spitale doar 23 sunt în acest moment operaţionale în sistem.

“Sistemul naţional de verificare a medicamentelor este funcţional şi în noaptea de sâmbătă va intra în funcţiune. Aceste sistem este unic în lume atât prin complexitate şi faptul că acoperă 28 de ţări din Uniunea Europeană şi spaţiul economic european dar este unic în primul rând prin aceea că este finanţat de producători şi gestionat de asociaţii private non guvernamentale care strâng actorii principali din sistemul farmaceutic: producători, distribuitori, farmacişti”, a declarat, joi, managerul Organizaţiei de Serializare a Medicamentelor din România, Laurenţiu Mihai.

Scopul acestui sistem este întărirea securităţii lanţului legal al medicamentului astfel încât la pacienţi să ajungă medicamente nefalsificate.

De asemenea, Laurenţiu Mihai spune că noile medicamente nu mai pot părăsi fabrica dacă nu au acele elemente de siguranţă. Cele deja aflate în lanţul farmaceutic vor fi vândute până la expirare, potrivit Mediafax.ro.

Preşedintele Organizaţiei de Serializarea Medicamentelor din România, Dan Zaharescu, spune că din 520 de spitale doar 23 sunt în acest moment operaţionale în sistem. Totodată, Din cei 270 de distribuitori, un număr de 68 sunt operaţionali iar la nivelul deţinătorilor de punere pe piaţă, din 609 un număr de 270 sunt înregistraţi în sistem.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Octavian Alexandrescu a declarat că falsificarea medicamentelor reprezint- o problemă majoră a Uniunii Europene, precizând că în perioada 2013-2017 au fost raportate nu mai puţin de 400 de incidente de falsificare a medicamentelor.

“În lumina acestora, Directiva privind falsificarea medicamentelor şi Regulamentul delegat al Comisiei Europene care aduce completări acesteia prevede un sistem de verificare de la un capăt la celălalt care stă la baza prevenirii intrării medicamentelor falsificate în sistemul legal de distribuţie prin introducerea unor elemente de siguranţă care constau într-un identificator unic şi un dispozitiv de protecţie împotriva modificărilor ilicite de ambalaj a anumitor medicamente de uz uman pentru a permite identificarea şi autentificare acestora”, a spus Octavian Alexandrescu.

Alexandrescu spune că este pregătit şi un proiect de act normativ de crearea a cadrului juridic sancţionator ce va fi promovat în perioada următoare.

“Începând cu 9 februarie vor pleca de la producători cutiile cu medicamente serializate. Asta nu înseamnă că celelalte medicamente vor fi aruncate. Vor funcţiona în paralel. Va fi o perioadă de tranziţie”, a spus secretarul de stat din cadrul ministerului Sănătăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.