Supa de ceapa cu crutoane, sunca si crusta de branza

Reteta oferita de www.labucatarie.ro

Desi ceapa este considerata una dintre cele mai banale legume din bucataria romaneasca, cu putina imaginatie, poate fi transformata in feluri de mancare spectaculoase. Unul dintre aceste feluri este supa de ceapa, care combina cu succes gustul dulce al acestei legume cu savuroasa sunca si cu branza Gruyere.


Ingrediente:

• 170 g unt;
• 8 cepe mari (sau 12 mici), taiate fin;
• 60 ml vin rosu;
• 60 ml otet balsamic;
• 2200 ml supa de pui sau de legume;
• 120 g sunca slaba, taiata in cubulete de cate 1 cm;
• 1 legatura plante aromatice la alegere (poate contine patrunjel, cimbru, busuioc, oregano etc.);
• sare si piper dupa gust;
• 1 bagheta taiata in felii subtiri, coapte la cuptor si stropite cu ulei de masline;
• 340 g branza Gruyere.

Mod de preparare

Intr-un vas pentru gatit, topiti untul. Adaugati ceapa si caliti-o la foc mediu, amestecand din cand in cand, pana cand capata o culoare aurie spre maro, usor caramelizata, fara sa se arda. Dati focul mai tare si turnati vinul si otetul, amestecand continuu. Adaugati supa de pui sau de legume si bucatile de sunca. Adaugati si legatura de plante aromatice. Dati focul mic, asezonati cu sare si piper si lasati amestecul sa fiarba timp de 45-60 minute. In timpul fierberii, inlaturati din cand in cand spuma de deasupra, care se formeaza pe supa. La final, inlaturati legatura de plante aromatice.
Cand supa este gata, turnati-o in boluri pentru servit. Puneti deasupra cate doua felii de bagheta si branza data pe razatoare.
Puneti bolurile cu supa la cuptorul preincalzit la 200 °C si lasati-le pana cand branza de deasupra se topeste si incepe sa faca o crusta pe bucatile de paine.
Scoateti cu grija bolurile de supa din cuptor, lasati sa se raceasca cateva minute, dupa care serviti.

www.labucatarie.ro va ureaza spor la gatit si Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *